Hlavní obsah

Zdroje drog na jihu Čech vysychají, pochlubil se ředitel policie po obvinění 13 dealerů

Právo, Pavel Orholz
České Budějovice

Jihočeští policisté obvinili třináct lidí, kteří podle nich vyráběli a převáželi drogy na území České republiky a Rakouska. Při domovních prohlídkách zajistili společně s celníky kilogramy drog, ale i anabolika nebo zbraně. Gang vydělával milióny korun, když během jednoho roku prodal odhadem přes sto kilogramů marihuany. Obviněným hrozí až osmnáct let vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah proti drogovému ganguVideo: Policie ČR

 
Článek

„Počet obviněných ještě není konečný, prověřujeme další výpovědi. Předpokládáme, že během jednoho roku prodala tato skupina nejméně 120 kilo marihuany a čtyři kila pervitinu. Dá se odhadnout, že za tyto drogy by mohli vyinkasovat přes 120 tisíc euro (3,2 miliónu korun),“ uvedl vyšetřovatel případu Daniel Hejda.

Mezi stíhanými jsou především Češi, ale také Rakušané nebo Jugoslávci. „Skupina měla asi tři vůdce, kteří jsou z Českobudějovicka a v minulosti už byli několikrát trestaní. Jedná se o zkušené recidivisty,“ konstatoval Hejda.

Foto: Policie ČR

Policisté s celníky zajistili při zátahu na jihu Čech i v Libereckém kraji kilogramy drog a zbraně.

Detektivové celníků vyšetřovali gang od března roku 2017 a zátah uskutečnili společně s policisty 17. května na Českobudějovicku, Českokrumlovsku a v Libereckém kraji. Podílely se na něm i dvě zásahové jednotky a pět stovek celníků a policistů.

Konec drog na jihu?

„Při samotném zásahu jsme zadrželi třicet lidí a prohlídky se týkaly desítek domů, automobilů i chat. Vyšetřovatelé objevili tři zavedené výrobny pervitinu a osm pěstíren konopí. Celkem jsme zajistili 1,5 kilogramu amfetaminu a metamfetaminu, ale i hašiš, extázi nebo kokain,“ konstatoval Robert Šlachta, zástupce generálního ředitele Generálního ředitelství cel.

Foto: Policie ČR

Policisté s celníky zajistili při zátahu na jihu Čech i v Libereckém kraji kilogramy drog a zbraně.

Podle ředitele jihočeských policistů Luďka Procházky má tento zátah a následná obvinění zásadní vliv na nelegální trh s drogami. „Vazebně stíháno je z třinácti jedenáct lidí. Zpřetrhali jsme síť distribuce drog do Rakouska a troufám si tvrdit, že zdroje v oblasti drog tak na jihu Čech téměř vyschly,“ je přesvědčený Procházka.

Doplnil, že vyšetřování v Rakousku ještě pokračuje, takže se k němu nemůže vyjadřovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám