Hlavní obsah

Tři ženy vedly nelegální dům pro seniory, dostaly podmínku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bez patřičných povolení provozovala trojice Anžela Jemelková, Khrystyna Chernei a Tetyana Turlo nelegální domov pro seniory na Blanensku. Všechny tři ženy soud potrestal podmínkou za neoprávněné podnikání, a když jejich odvolání minulý týden bez milosti smetl i Krajský soud v Brně, vyhlásila Jemelková hladovku. Právu řekla, že ji bude držet tak dlouho, dokud nedosáhne spravedlnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Ženy provozovaly zařízení s názvem Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost, pod touto rouškou se ale skrýval domov pro seniory, kteří byli často nepohybliví a odkázaní na pomoc druhých.

„Obžalované poskytovaly sociální služby, jako jsou oblékání, vaření, hygiena, hospodaření s financemi, ale i zdravotní péči jako skladování léků, jejich podávání, převazy ran nebo rehabilitační péči,“ stálo v obžalobě. Ženy přitom neměly pro výkon těchto služeb nejen povolení, ale ani kvalifikaci.

Celou dobu procesu ale tvrdily, že neudělaly nic špatného. Trojice žen neustále opakovala, že se pouze postaraly o lidi, o něž už nikdo jiný neměl zájem. „Řídily se tím, co jim řekli úředníci na živnostenském úřadě. Nešlo o trestný čin, možná jen o správní delikt,“ tvrdil u soudu jejich advokát.

„Podobné provinění našly v té době kontroly v dalších 78 případech. Všichni dostali jen pokuty, až na nás, pouze u nás to byl trestný čin,“ řekla Právu po jednání Jemelková.

Kromě podmínky soud trojici potrestal i tříletým zákazem podnikání.

Špatné zacházení spočívá v laicky poskytované ošetřovatelské péči, neadekvátní stravě
zpráva úřadu ombudsmanky

„Co mám teď dělat? Nikdo mě nezaměstná, protože jsem cizinka a už nejsem nejmladší, na černo pracovat nemůžu, protože kdyby mě chytili, šla bych do vězení, podnikat nemůžu. Za 7900 korun ze sociální dávky nejsem schopná živit rodinu, mám osmiletého syna. Už nemám, co ztratit, a proto jsem se rozhodla zahájit hladovku,“ zdůraznila Jemelková.

„Služby byly poskytovány naprosto amatérsky, nebyla tam ani zdravotní sestra nebo někdo, kdo by měl zkušenost se zdravotnickým zařízením,“ uvedli krajští kontroloři.

„Špatné zacházení spočívá v laicky poskytované ošetřovatelské péči, neadekvátní stravě, užívání opatření omezujících pohyb a nerespektování soukromí,“ přidala se i zpráva zástupce ombudsmanky Stanislava Křečka.

„Způsob, jakým se zařízení veřejně prezentuje, vyvolává klamnou představu, že se jedná o profesionální zařízení sociálních služeb,“ dodává zpráva.

„Neoprávněně poskytovaly služby, obcházely zákon, přitom v zařízení měly osoby přestárlé, neschopné samostatné existence, odkázané na kvalifikovanou péči,“ zdůraznil soudce Josef Teplý.

Reklama

Výběr článků

Načítám