Hlavní obsah

Spolubydlícího podle obžaloby rozsekal mačetou. Nevím, co se dělo, řekl u soudu

Právo, Patrik Biskup

Spolkl několik tabletek léku na potlačení úzkosti a zapil je pivem. Pak se mu zdálo, že jeho kamarád je zraněný. Proto se šel za ním podívat do stanu, kde ho našel rozsekaného na kousky. Tak bezdomovec Martin Pitner (42) popisoval v pátek u Krajského soudu v Plzni, co si vybavuje z noci 19. srpna loňského roku.

Martin Pitner před soudemVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

V tu dobu měl podle žalobkyně brutálně zavraždit ve stanovém tábořišti v lesíku pod plzeňskou nemocnicí svého o dva roky staršího spolubydlícího.

„Poškozeného napadl mačetou a dvěma noži, přičemž mu zasadil celkem třiatřicet bodnořezných ran. Největší intenzitu útoku přitom vedl na hlavu a krk,“ uvedla státní zástupkyně Věra Brázdová a poukázala na to, že čin byl spáchán zvlášť surovým způsobem.

„Šlo o déletrvající útok vyvolávající u poškozeného velkou fyzickou bolest a značně intenzivní strach z bezprostředního ohrožení života,“ upozornila Brázdová.

Já si nic nepamatuju. Vím jen, že když jsem kouknul do stanu, Martin tam ležel v krvi. Zděsil jsem se.
obžalovaný

Pitner tehdy sám přišel na policejní stanici, kde oznámil, že Martina C. asi zabil. „Já si nic nepamatuju. Vím jen, že když jsem kouknul do stanu, Martin tam ležel v krvi. Zděsil jsem se,“ vypovídal obžalovaný muž a vzápětí se v soudní síni hlasitě rozplakal. „Je mi to líto. Byl to kamarád,“ vzlykal.

Když zjistil, že spolubydlící nedýchá, zapálil si cigaretu a přemýšlel, co bude dělat. „Nakonec jsem odjel autobusem na policii a řekl jim, co se asi stalo. Že jsem nejspíš zabil Martina, protože jsme tam byli sami dva a nikdo jiný to udělat nemohl,“ pokračoval Pitner, kterému policisté tehdy naměřili v dechu téměř dvě promile alkoholu.

S poškozeným bydlel společně několik měsíců. „Občas jsme se pohádali. Martin byl dost nepořádný a většinu peněz, co si vydělal sběrem, utrácel jen za alkohol. Nikdy jsme se ale nepoprali. Nepraštil jsem ho, ani když mě rozčílil tím, že chtěl po mně sex, protože byl homosexuál,“ uvedl dále obviněný muž.

Byl prý ve stresu

Přiznal, že v osudný večer, kdy došlo k vraždě, se spolu nepohodli. „Řekl jsem mu, že si chci najít práci, a on se mi vysmíval, že stejně nikdy dělat nebudu. Nějak mě to vzalo, protože jsem zrovna procházel obdobím, kdy se mi nedařilo, a já se toužil odrazit ode dna,“ tvrdil obžalovaný.

„Byl jsem ve stresu, tak jsem si od něho za dvacet korun koupil čtyři prášky rivotrilu a dal si na ně pivo. Pak nevím, co se dělo. Vzpomínám si už jen na to, že jsem Martina našel zmasakrovaného ve stanu,“ řekl dále Pitner, který podle svých slov byl už jako dítě nezvladatelný a musel chodit do zvláštní školy.

Pitnerovi hrozí v případě prokázání viny výjimečný trest, tedy až doživotí. Soud bude pokračovat výslechy dalších svědků a znalců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám