Hlavní obsah

Muž z Havířova, který se zabarikádoval v hořícím bytě, je podezřelý z obecného ohrožení

Právo, den

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Policie podezřívá 31letého muže z Havířova z obecného ohrožení. Muž ve čtvrtek po poledni zapálil byt, ve kterém bydlel, a nakonec se v něm i zabarikádoval. Kvůli ohni a dýmu muselo být evakuováno na třicet lidí. Muži hrozí v případě prokázání viny až osm let vězení.

Foto: HZS Moravskoslezského kraje

Při požáru bytu v Havířově bylo zraněno sedm lidí.

Článek

„Důvodně podezřelý muž ze svého bytu v ulici Jožky Jabůrkové v Havířově nejprve vyhazoval různé předměty z okna. Nato uvnitř zapálil vybavení bytu. Po příjezdu policistů na místo byl byt již v plamenech. Muž na výzvy nereagoval, naopak vstupní dveře zastavěl věcmi a odmítal otevřít. Policisté vstupní dveře vyrazili, muže ve velmi hustém a štiplavém dýmu v bytě našli a přes jeho odpor ho z bytu vytáhli,“ popisovala celou událost karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Foto: Novinky

Muž zapálil vybavení bytu, po příjezdu policistů na místo byl byt již v plamenech

Dodala, že nájemníci bydlící nad hořícím bytem byli požárem a zplodinami bezprostředně ohroženi na životě.

„Policisté běželi pomoci ženě s dítětem a postupně evakuovali ostatní obyvatele domu. Nakonec muselo být evakuováno přibližně 30 osob. Ze zasahujících se kouře nadýchalo pět policistů, kteří museli být ošetřeni v nemocnici,“ podotkla ještě Viačková.

Bude ho zkoumat psychiatr

Muž, který byt podpálil, nakonec skončil se svými zraněními v nemocnici. Jakmile to jeho zdravotní stav dovolí, bude převezen do opavské psychiatrické léčebny, kde se podrobí zkoumání svého psychického stavu.

Podle mluvčího moravskoslezských záchranářů Lukáše Humpla bylo při požáru ošetřeno celkem osm lidí: dvě ženy a pět mužů ve věku od 23 do 43 let a pak ještě šestiměsíční dítě.

Foto: Novinky

Před založením požáru muž nejprve vyhazoval věci z okna

„Pacienti byli při vědomí a se záchranáři komunikovali. Jejich postižení se jevila jako středně závažná nebo lehká. Po poskytnutí přednemocniční neodkladné péče byli transportováni do havířovské nemocnice,“ sdělil Humpl.

Hořel byt o velikosti 2+1 ve druhém patře bytového domu. Škoda je předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun. Bezpečnost objektu pak prozkoumal i statik, který rozhodl, že se evakuovaní lidé mohou vrátit do svých bytů.

Reklama

Výběr článků

Načítám