Hlavní obsah

Vrchní soud snížil Nárožnému o pět let trest za přípravu vraždy

Právo, Petr Marek

Na osm let z původních třinácti snížil ve středu Vrchní soud v Olomouci trest dvaačtyřicetiletému Pavlu Nárožnému z Přerova za přípravu vraždy své tety, která spravovala majetek po jeho zavražděném otci. Obžalovanému, který se odvolal proti verdiktu senátu olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě z loňského 4. prosince, přitom hrozilo až 20 let za mřížemi. U vrchního soudu požadoval zproštění obžaloby.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Nárožný u olomouckého krajského soudu.

Článek

Muž, který se v jiném případě zpovídá z vraždy svého otce a také jeho manželky, svou vinu nikdy nepřiznal. Tvrdil, že se stal obětí komplotu policie, která je na něj zaměřena z předchozího případu. „Chápu, že policie mě má v žaludku. To, co na mě hodili, je ale absurdní,“ prohlásil už před krajským soudem Nárožný.

Vrchní soud však stejně jako krajský došel k závěru, že svou tetu zamýšlel a plánoval usmrtit. Své příbuzné se chtěl zbavit kvůli majetku v dědickém řízení, zejména rodinnému domu po jeho zavražděném otci v přerovské ulici U Žebračky, protože tetu bral jako překážku v užívání tohoto objektu, kde sám bydlel a kde se dvojnásobná vražda stala.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Nárožný u olomouckého krajského soudu.

„Důkazy ho jednoznačně usvědčují. Trest byl však podle našeho názoru mimořádně přísný. Naopak, byly splněny podmínky pro uložení trestu pod spodní hranicí zákonné sazby, která činí v tomto případě dvanáct až dvacet roků. Zohlednili jsme povahu a závažnost jeho jednání, jeho chování ve vazbě a také to, že dosud byl bezúhonný,“ vysvětlil Právu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

Vraždu své příbuzné podle soudu začal Nárožný plánovat od 26. října 2015, kdy dostal od Okresního soudu v Přerově nařízení k vyklizení nemovitosti. Nejprve plánoval sražení příbuzné osobním autem, ale uvažoval i o tom, že jí po známém pošle otrávenou bonboniéru. Posledním plánem bylo její ubití při procházce se psem.

Roli vražedkyně měla sehrát nyní sedmadvacetiletá známá Nárožného, která u něj bydlela. Na jeho pokyn opatřila paruky, hmoždíř a také ocelovou trubku, z níž chtěl obžalovaný vyrobit vražedný nástroj – palcát. Zároveň se také chystal nastražit falešné stopy, aby policii, až bude vraždu tety vyšetřovat, zmátl. Známá se ale v prosinci 2015 od obžalovaného odstěhovala a celou věc oznámila na policii.

Foto: Petr Marek, Právo

Pavel Nárožný (vlevo) a Hana Nárožná (vpravo) před senátem olomoucké pobočky Krajského soudu v Ostravě.

Nárožný zároveň čelí obžalobě z vraždy svého otce a jeho manželky, k níž mělo dojít na podzim 2009. Jejich těla se nikdy nenašla, soud je prohlásil za mrtvé. Před soudem v této kauze stojí již od roku 2011. Z dvojnásobné vraždy se ho dosud nepodařilo usvědčit.

Olomoucký krajský soud ho už třikrát zprostil obžaloby, vždy však rozhodnutí zrušil olomoucký vrchní soud. Naposledy předloni v dubnu, kdy případ předal jinému senátu. Kauzu má nyní na stole ostravský KS, ve věci však dosud nerozhodl.

Reklama

Výběr článků

Načítám