Hlavní obsah

Požár haly v Praze hasiči likvidovali celou noc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pražští hasiči stále bojují s požárem skladové haly v ulici U Továren v pražské Hostivaři. V objektu došlo odpoledne k výbuchu, okolí areálu je uzavřeno a policie žádala obyvatele, aby nevětrali a nevycházeli ven. Do vzduchu se dostaly nebezpečné látky, z Hostivaře se šířily do Záběhlic, Vršovic, Chodova a Nuslí. Vyhlášen byl nejvyšší stupeň poplachu.

Záznam: Požár haly v pražské HostivařiVideo: Novinky

 
Článek

Požár se hasil celou noc, po zhruba 12 hodinách zásahu se ho kolem jedné hodiny v noci podařilo lokalizovat.

Do vzduchu se podle slov mluvčího pražských hasičů Martina Kavky pro Českou televizi dostal například chlorovodík. „Vymezili jsme perimetr, lidé by vůbec neměli vycházet ven,” řekl Kavka. Týká se to okruhu zhruba jeden kilometr od místa požáru. Lidi z okolních ulic vykázali policisté.

V osm hodin večer na místo přijely další jednotky, hasiči se snažili, aby se oheň nerozšířil na blízkou truhlárnu. Nasadili kvůli tomu zařízení Cobra, které ochlazuje okolní vzduch.

Foto: Kateřina Severová, Právo

Kolem deváté hodiny večer se dostali dovnitř do objektu. Podle zpravodaje Novinek na místě byly vevnitř uskladněny všechny možné věci, byl tam i autoservis. V budově se propadají stropy.

Do vzduchu večer vzlétl vrtulník s termovizí a zkontroloval, kterým směrem se oblaka dýmu šíří. Největší koncentrace škodlivin byla podle slov ředitele pražských hasičů Romana Hlinovského pro ČTK pochopitelně kolem místa požáru, škodliviny se šířily i do dalších pražských čtvrtí jižním a západním směrem.

Vyhlášený nejvyšší stupeň poplachu znamená zapojení všech hasičů z kraje, případně i z celorepublikové centrály. V okolí požáru kolabovala hydrantová síť. Jeden z hasičů skončil kvůli vyčerpání v nemocnici a evakuováni museli být tři lidé. Celkem devět hasičů vyhledalo lékařské ošetření.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hasič u požáru haly v pražské Hostivaři

Způsobenou škodu hasiči odhadují na několik desítek miliónů korun.

"Nejsme si jisti, co tam hoří. Měly by to být nějaké sklady, snad by to měly být sklady molitanu. V místě požáru došlo k výbuchu," informovali hasiči.

Podle mluvčího pražských hasičů Martina Kavky je možné, že v areálu explodovaly tlakové lahve. „Počítali jsme s tím,” řekl Kavka České televizi.

Foto: ČTK

Požár haly v přažské Hostivaři.

Podle informací Novinek v tovární hale hoří polystyren a pneumatiky. Hasiči se během dne přímo k požáru vůbec nedostali. Oheň likvidovali pomoci vrtulníku s tzv. bambi vakem a z výškových plošin. Vrtulník byl večer odvolán.

Foto: ČTK

Požár haly v přažské Hostivaři.

Hasiči nejprve uvedli, že halu o rozměrech 20 krát 60 metrů požár zasáhl v plném rozsahu. Před 14:30 se konstrukce haly propadla a plocha požářiště se zvětšila na 60 krát 150 metrů.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Hasiči likvidují požár v pražské Hostivaři

Do boje s plameny se zapojil i vrtulník

Do akce musí všichni pražští hasiči

Na místě byla zřízena dvě čerpací stanoviště, ale množství vody je nedostačující, takže na místo míří další cisterny.

BEZ KOMENTÁŘE: Požár haly v pražské HostivařiVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Na místě požáru se podle Kavky postupně vystřídají prakticky všechny jednotky z Prahy. Na místo jsou sváženi také dobrovolní a podnikoví hasiči. Podle informací ČTK s plameny bojuje na 120 hasičů.

Zasahuje i šest dobrovolných jednotek a chemická služba z Petřin.

Policie kvůli požáru ulici U továren i okolní ulice zcela uzavřela a nechala vypnout přívod elektřiny do celého objektu. Chemici už měří množství škodlivin v ovzduší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám