Hlavní obsah

Speciální kamery na letišti nezafungovaly, nizozemské násilníky neodhalily

• Aktualizováno
Právo, Novinky, Adéla Jelínková

I když policisté dokázali zadržet sedm Nizozemců hledaných kvůli sobotnímu brutálnímu napadení číšníka v centru Prahy, sklízejí i kritiku. Lidé poukazují především na to, že zásluhy za odhalení útočníků, po němž agresory policisté dopadli na pražském letišti Václava Havla, náleží hlavně oznamovatelům z řad veřejnosti. Přestože je letiště prošpikováno kamerami, z nichž některé dokážou rozpoznat obličeje hledaných, při vypátrání násilníků nepomohly.

Zadržení cizinců podezřelých ze zbití číšníka v centru PrahyVideo: jap, Novinky

 
Článek

„Naši policisté využívají v takových případech veškeré dostupné prostředky, nicméně co se týče systému detekce obličejů, v tomto případě využit nebyl,“ potvrdila mluvčí Policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Kamerový systém k rozpoznávání obličejů má přitom pražské letiště k dispozici jako jediné místo v České republice. Již v lednu o tom informoval ministr vnitra Lubomír Metnar spolu s předsedou vlády na tiskové konferenci věnované bezpečnostním novinkám na daném letišti. V té době byla detekce obličejů v pilotním, tedy testovacím provozu.

BEZ KOMENTÁŘE: Cizinci zmlátili číšníka v centru PrahyVideo: Policie ČR

Otázkou tedy zůstává, zda letiště kamery dnes již plnohodnotně využívá. Policisté se k věci odmítli vyjadřovat. „Bližší informace z taktických důvodů nebudeme poskytovat,“ sdělila Nguyenová.

K rozpoznání obličejů mělo dojít

K napadení číšníka v centru hlavního města došlo v sobotu. Agresory natočily průmyslové kamery. Podle odborníků je pravděpodobné, že by si systém pro detekci obličejů s fotkami hledaných pořízenými skrze tyto kamery poradil.

Speciální kamery patří do série bezpečnostních opatření, která mají přispět k většímu bezpečí na letišti. Mezi nimi jsou třeba i brány snímající registrační značky, automatické brány pro kontrolu cestujících či přístroje pro detekci radiace. Celkem tato opatření, o nichž rozhodla Sobotkova vláda v roce 2015, přišla na 187 miliónů korun.

„Tato zařízení by takto nasnímané tváře případných pachatelů rozpoznat měla. Nezáleží už ani tak na kamerách, ale na speciálních rozpoznávacích softwarech, které má systém k dispozici,“ zhodnotil pro Právo expert na kamerová zařízení ze společnosti Alarmové systémy Milan Houdek.

To, že by teoreticky k rozpoznání obličejů nizozemských útočníků na letišti dojít mělo – tedy v případě použití systému detekce obličejů –, potvrdila i Nguyenová.

Policejní komisař k zadržení cizinců podezřelých z napadení číšníkaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Sedm Nizozemců ve věku od 23 do 32 let zadrželi policisté na pražském letišti Václava Havla v pondělí večer. [celá zpráva] Zajímají se však o ně nejen kvůli sobotnímu incidentu. Muži měli mít podle Novinek a televize Prima v jednom z pražských barů konflikt již v pátek. Nejprve měli v podniku poblíž Staroměstského náměstí osahávat ženu, potom uhodili pěstí jednoho z hostů, když ji bránil. [celá zpráva]

Podle zjištění Novinek muži přijeli do Prahy na dovolenou v pátek. Pobyt v hotelu si zaplatili až do pondělí, nicméně v neděli večer se odhlásili. To odpoledne policie vydala pátrací relaci s jejich fotkami a videem.

Kde se cizinci skrývali od nedělního večera do pondělního zadržení, zatím netuší ani policie. Vše nasvědčuje tomu, že si museli být vědomi, že je policie hledá. Po zadržení však prý tvrdili, že jsou překvapeni a o vyšetřování nic netušili.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám