Hlavní obsah

Ministr dočasně zprostil funkce stíhaného soudce Elischera

– Praha • Aktualizováno

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v pondělí dočasně zprostil výkonu funkce obviněného soudce pražského vrchního soudu Ivana Elischera. Informovala o tom mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Elischer čelí obvinění z přijímání úplatků a ovlivňování trestních řízení ve prospěch obžalovaných. Od poloviny března je ve vazbě kvůli možnému pokračování v trestné činnosti nebo působení na svědky.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd zadrženého soudce k jednání o vazběVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Zproštění je platné od zítřejšího dne. Důvodem zproštění byla velmi závažná pochybení uvedená v usnesení o zahájení trestního stíhání," sdělila Schejbalová.

Zproštění výkonu funkce navrhli státní zástupci. Elischer měl sice možnost se k návrhu vyjádřit, Pelikán však už po vzetí soudce do vazby avizoval, že Elischera výkonu funkce pravděpodobně zprostí. Tehdy ministr uvedl, že si nedokáže představit, že by Elischerovo vyjádření mohlo změnit jeho předběžný názor.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Policisté přivážejí obviněného soudce Ivana Elischera (uprostřed) k pražskému obvodnímu soudu, který rozhodoval o jeho vazbě.

Mluvčí doplnila, že Elischer své vyjádření zaslal koncem minulého týdne a že ministerstvo uvedené argumenty v řízení o dočasném zproštění zohlednilo.

Dočasné zproštění trvá do pravomocného skončení trestního stíhání. Soudce bude po tu dobu pobírat polovinu svého platu.

Obviněn ze tří trestných činů

Kriminalisté Elischera obvinili z přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a takzvaného nadržování, při kterém se pachateli pomáhá, aby unikl trestnímu stíhání. Podle médií Elischer přijal úplatek od vietnamské skupiny, kterou soudil v drogové kauze, a několika obžalovaným snížil původní tresty. Elischer podal hned v úterý proti svému obvinění stížnost. Zároveň se rozhodl, že zatím nebude vypovídat.

Jeho komunikaci s vietnamským prostředníkem, který prý konkrétní částky i výše trestu pro obviněné přímo s Elischerem domlouval, údajně zachytily odposlechy policejní Národní protidrogové centrály. Ta případ předala Národní centrále proti organizovanému zločinu (NCOZ) a její detektivové pak Elischera více než rok sledovali.

Zjistili, že údajně nejde jen o jeden případ, kdy měl za peníze ovlivnit odvolací řízení a některým obžalovaným snížit jejich tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám