Hlavní obsah

Při požáru domu v Ústí se zranilo 20 lidí, záchranáři oživovali dítě

Právo, Novinky, ČTK, ok, ape
Aktualizováno

Ve čtvrti Předlice v Ústí nad Labem hořel ve čtvrtek ráno bytový dům. Zranilo se 20 lidí, z toho dvě děti vážně. Některé obyvatele sundávali hasiči ze střechy. Na místě zasahují všechny záchranné složky.

Požár domu v Ústí nad Labem - PředlicíchVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

Dům v Hrbovické ulici začal hořet ve čtvrtek po 6. hodině ráno, ohnisko bylo podle hasičů zřejmě ve druhém patře.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Při požáru domu se zranilo celkem 20 lidí.

„Událost ohlásil projíždějící řidič se svým synem, který viděl kouř valící se z domu. Zastavil a významně se podílel na záchraně osob z domu,“ informovala mluvčí policie Veronika Hyšplerová.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Podle prvních informací hasičů je na místě asi deset zraněných. Většinou jde o děti.

Záchranná služba uvedla, že zraněno bylo celkem 20 lidí, kteří se nadýchali kouře. Šlo o dospělé i děti. „Stav dvou dětí byl vážný. Obě musely být připojeny na dýchací přístroj. Jedno bylo navíc krátce resuscitováno a následně převezeno do nemocnice,“ řekl Novinkám mluvčí záchranářů Prokop Voleník.

„Děti byly nad místností, kde hořelo. Měly tam dvě místnůstky, kde to fungovalo asi jako místo na spaní," uvedl velitel zásahu hasičů Michal Nejedlý.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Při požáru domu se zranilo celkem 20 lidí.

Podle Voleníka byli zranění převezeni do tří nemocnic včetně JIP ústecké nemocnice. Záchranná služba měla podle něj na místě pět sanitek.

Ústecká Masarykova nemocnice má v péči 13 lidí, z toho sedm dospělých, uvedl Ivo Chrástecký, mluvčí společnosti Krajská zdravotní, pod niž zařízení spadá. „Závažnost jejich stavu lze hodnotit jako lehkou a po vyšetření a inhalaci kyslíku budou propuštěni domů. Šesti přivezeným dětem ve vážném stavu se intenzivně věnuje personál dětské kliniky Masarykovy nemocnice," doplnil Chrástecký.

Náročný zásah

Při požáru podle operačního důstojníka krajských hasičů na místě zasahovalo pět jednotek, oheň dostaly pod kontrolu asi po 40 minutách. Zásah byl podle hasičů náročný.

„Chodba byla hodně zakouřená, do poslední chvíle se nevědělo, kolik lidí tam je. Až když se kluci dostali dovnitř a začali je vyhledávat, tak nacházeli spoustu dospělých i dětí," uvedl velitel zásahu Nejedlý. Příčinu požáru teď budou zjišťovat vyšetřovatelé.

Kvůli zásahu záchranářů je v Hrbovické ulici zcela zastavena doprava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám