Hlavní obsah

Muži unesli ženu, aby za ni požadovali milión. Dostali až osm let vězení

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Tresty od tří do osmi let vězení potrestal ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem čtveřici mužů za předloňský únos mladé ženy. Třem mužům, kteří se na únosu podíleli, je mezi 69 a 72 lety. Ženě způsobili podle soudu těžkou újmu na zdraví. Rozsudek zatím není pravomocný, 55letý Petr Rázl, který byl podle soudu hlavním organizátorem akce, se na místě proti rozsudku odvolal, ostatní si ponechali lhůtu pro odvolání.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaní Pavel Hanzálek (vlevo) a Petr Rázl, který je jako jediný ve vazbě

Článek

Soud kvalifikoval jednání obžalovaných jako případ vydírání a zbavení osobní svobody. Hlavní organizátor Petr Rázl, který je jako jediný z obviněných ve vazbě, má jít do vězení na 8 let. Václav Schaidt, který podle soudu přispěl k usvědčení Rázla a má statut spolupracujícího obviněného, si má odsedět čtyři roky. Pavel Hanzálek pak má jít do vězení na šest let a Josef Vošta na tři roky.

Žena, která byla po celou dobu držena s uvázaným pleteným pytlem přes hlavu, utrpěla podle obžaloby posttraumatickou stresovou poruchu. Dodnes musí navštěvovat psychiatra. I proto poškozené soud přiznal odškodnění za nemajetkovou újmu ve výši přes 490 tisíc korun, kterou jí mají všichni obžalovaní společně zaplatit.

Podle soudu si únos objednal u Václava Schaidta právě Petr Rázl. Nabídl mu odměnu 30 tisíc korun. Schaidt nabídl účast na akci Pavlu Hanzálkovi, ten souhlasil a do party přivedl ještě pomocníka Josefa Voštu. Odměnu 30 tisíc korun měl slíbenou každý z nich. „Řekl mi, že se tam paní musí pozdržet, protože její přítel má dluh a musí zaplatit,“ vypověděl před soudem Hanzálek.

Pouta ze sexshopu

Rázl měl Schaidtovi sdělit, kam vozí žena své dítě do školky, jak mají věc provést a co mají ženě říkat. Hanzálek se Schaidtem zakoupili v sexshopu pouta a zajistili si kuklu a lepící pásku. Do akce šli senioři předloni 21. ledna ráno, kdy žena odvedla dítě do školky. Když přicházela ke svému autu, přistoupil k ní podle obžaloby Hanzálek s odznakem městské policie, řekl, že je od kriminální policie a že má žena jet s nimi k výslechu či podpisu protokolů ohledně drog.

Ženě dali ve voze pouta, měla zavolat příteli, aby odpoledne vyzvedl děti, že ji sebrala kriminálka. Na hlavu jí dali svetr a převázali ho lepící páskou a odvezli ji do obce Krásný Les.

Ženu v bývalé hájovně hlídali Hanzálek s Voštou. Podle soudu jí měl Hanzálek prohledat kabelku a z peněženky sebrat peníze. I proto byl odsouzen také za krádež. Motivem mělo být získání peněz od přítele unesené ženy. Ten ale vše oznámil policii a muži tentýž den navečer unesenou ženu propustili. Únosci měli požadovat milión korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám