Hlavní obsah

Soud přezkoumává rozsudky obviněného soudce Elischera, sám je ale nezvrátí

Praha
Aktualizováno

Předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš v pátek na setkání s médii uvedl, že nechal přezkoumat rozhodnutí, která vydal v minulosti jeho podřízený Ivan Elischer obviněný z korupce v souvislosti s odvolacími verdikty.

Státní zástupce a obhájkyně k jednání o vazběVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

„Můžeme spisy projít v tom smyslu, zda se neobjevují skutečnosti vyvolávající podezření, to se děje, nic takového z těchto spisů nezjišťujeme," dodal Bureš.

Předseda soudu zdůraznil, že tím jeho kompetence ale končí, protože jediným opravným prostředkem v kauzách, které policie zpochybňuje, je obnova trestního řízení. Tu může navrhnout jen státní zástupce poté, co bude soudce případně pravomocně odsouzen za to, že se v souvislosti s výkonem jeho funkce dopustil trestného činu.

Elischera poslal Obvodní soud pro Prahu 4 ve čtvrtek do vazby. Bureš uvedl, že Elischerovu kauzu považuje za selhání jednotlivce a nikdy neměl sebemenší náznaky o nějakém ovlivňování soudních rozhodnutí.

Pracoval rychle

Podle Bureše sice nepodali státní zástupci v žádné z podezřelých Elischerových případů dovolání k Nejvyššímu soudu, policejní obvinění je ale podle něj závažné. Zdůraznil, že případ je v samém začátku a o případné vině Elischera rozhodnou soudy.

Soudci na vrchním soudu jsou prý situací značně překvapení a nechce se jim obvinění jejich kolegy uvěřit. Bureš Elischera označil jako velmi nenápadného člověka, který vynikal dokonalou znalostí spisu a kauzy řešil rychle a precizně.

Soudce Elischer byl zadržen v úterý ráno ještě předtím, než přišel do práce. Spolu s ním policisté do cely zavřeli také pětici Vietnamců. Kriminalisté soudce obvinili z přijetí úplatku, zneužití pravomoci úřední osoby a takzvaného nadržování, při kterém se pachateli pomáhá, aby unikl trestnímu stíhání. Ve čtvrtek na něj byla uvalena vazba. Hrozí mu až 12 let vězení.

Peníze mu nosili před soud

Podle detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu se soudce nerozpakoval domlouvat výši úplatků přímo u sebe v kanceláři, někdy i o přestávce daného odvolacího řízení, a peníze se pak prý předávaly přímo před budovou Vrchního soudu v Praze-Nuslích.

Detektivové soudce Elischera sledovali několik měsíců. Nasadili odposlechy telefonů, sledovali jeho soukromou mailovou korespondenci a nasadili štěnice přímo do jeho kanceláře v budově. Právě díky těmto opatřením se jim podařilo sesbírat důkazy. Vyplývá to z textu obvinění, které zveřejnil deník Právo. [celá zpráva]

Policisté soudce podezírají z toho, že v posledních dvou letech z titulu své funkce soudce ovlivnil hned tři případy. Klíčovým člověkem a spojkou s obžalovanými byl přitom Vietnamec Nguyen Quoc Hung, se kterým měl nadstandardní vztahy už od roku 2013. Ten byl spojkou mezi dalšími lidmi z vietnamské komunity.

Soudce jim podle policistů předával informace, radil jim, jak postupovat v odvolacím řízení, a rovněž jako předseda senátu snížil vybraným lidem tresty. Za to dostával statisícové až miliónové částky. Peníze navíc podle policistů dostával přímo před soudní budovou nebo před svým domem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám