Hlavní obsah

Nečesaným chodily milióny za poradenství. Doklady o něm ale neexistují

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

U Krajského soudu v Liberci v pondělí začala další série stání v případu bývalého generálního ředitele Krajské nemocnice v Liberci Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky, které policie a státní zástupce viní z přijetí úplatků v celkové výši přes 23 miliónů korun. Při pondělním jednání byla řeč mimo jiné o absenci dokumentů, jež by dokázaly oprávněnost částek, jež manželé inkasovali za poradenství.

Foto: Michael Polák, Právo

Firmě Luďka Nečesaného a jeho manželky Šárky (oba na snímku z ledna) chodily na účet milióny za údajné poradenství. Doklady o něm jsou ale vágní nebo úplně chybí

Článek

U soudu v pondělí vyšlo například najevo, že velká nadnárodní společnost Medtronic vyplácela v roce 2009 prostřednictvím svého českého zastoupení firmě Šárky Nečesané 5000 korun na hodinu, a to údajně za průzkum trhu a marketing zdravotnických produktů.

Dokumenty, které měla Nečesaná pro firmu údajně vypracovat, ale neexistují. Nenašly se u Nečesaných, ani u Medtroniku, který si je objednal.

Kauza Nečesaný
Podle obžaloby měl Luděk Nečesaný – na oplátku za údajné úplatky – přislíbit zdravotnickým firmám, že je z titulu své tehdejší funkce generálního ředitele a předsedy představenstva Krajské nemocnice v Liberci (KNL) zvýhodní při obchodování s nemocnicí. Podle spisu se pak firmám skutečně zvýšil objem jejich obchodů s KNL. Zástupci nemocnice i primáři ale při předchozích stáních u soudu popřeli, že by Nečesaný do výběru dodavatelů v nemocnici nějak významně zasahoval.

Konkrétně Medtronic doložil pouze jediný vypracovaný dokument, a to až v závěru vyšetřování. Na osm výzev policistů nejprve firma vůbec nereagovala a teprve na devátý pokus zaslala policistům soubor vytvořený v Power Pointu a datovaný do doby, kdy už spolupráce mezi Medtronikem a firmou Šárky Nečesané měla být ukončená.

„Autorem dokumentu měla být osoba Jindřich Přeučil. Žádná osoba toho jména se ale v období od 1. ledna 1920 do 1. ledna 2017 v České republice nenarodila,“ konstatuje obžaloba.

5000 na hodinu prý nebyla přemrštěná částka

Někdejší generální ředitel a jednatel společnosti Medtronic Czechia Martin Bureš v pondělí u soudu řekl, že pod jeho vedením firma žádnou elektronickou evidenci dokumentů nedělala. Na to, že někdy podepisoval smlouvu s firmou Šárky Nečesané, si nevzpomněl.

„Zřejmě mi to někdo přinesl k podpisu, ale na tuto konkrétní smlouvu si nevzpomínám,“ uvedl před soudem Bureš.

Podle něj si jeho někdejší firma zřejmě od Nečesaných objednávala průzkum trhu. Úplně ale nedokázal vysvětlit, proč se kvůli tomu obracela právě na úplně malou a zcela začínající společnost Šárky Nečesané. Odměna 5000 za hodinu podle něj nebyla přemrštěná. „Myslím, že za podobné služby bylo možné platit i více,“ reagoval u soudu Bureš.

Na účet firmy Sarmed Šárky Nečesané mělo přijít od několika zdravotnických firem postupně až 23 miliónů korun. „Společnost Sarmed jim přitom neposkytla vůbec žádné nebo neodpovídající plnění,“ tvrdil od počátku státní zástupce Lukáš Otipka.

Nečesaný: Nebyl důvod dokumenty schovávat

Luděk Nečesaný to ale ve své výpovědi na počátku procesu odmítl. Podle něj společně se svou ženou vypracoval desítky dokumentů coby poradenství zaměřené na marketing zdravotnických produktů včetně implantátů. Sám Nečesaný ale žádný z dokumentů nedoložil.

„Žádný výstup z toho už nemám. Nebyl důvod si je schovávat,“ vysvětloval už na počátku procesu v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám