Hlavní obsah

Za vraždu matky dostal gymnazista deset let. Ulevilo se mi, komentoval svůj čin

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na deset let do vězení poslal v pondělí Krajský soud v Praze osmnáctiletého studenta gymnázia za vraždu vlastní matky. Mladík o třicet let starší ženu ubodal po několika letech hádek, které vyvrcholily, když mu prý odmítla podepsat výpis z vysvědčení a vypnula wi-fi. Mladík sice s trestem souhlasil, verdikt ale není zatím pravomocný, protože si nechal lhůtu na případné odvolání.

BEZ KOMENTÁŘE: Policie na místě činu. Archivní videoVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Ve své podstatě neexistuje jediný důkaz, jenž by mohl vinu obžalovaného zpochybnit,“ konstatoval předseda soudního senátu Stanislav Černecký, který považuje za zásadní, že mladíkovo přiznání není jediným důkazem, a jako další důkazy uvedl znalecké posudky, protokol o ohledání místa činu a odborná vyjádření.

Soud nakonec překvalifikoval čin z vraždy s rozmyslem na prostou vraždu, u které je trestní sazba o dva roky nižší. Původně se totiž přihlíželo k jeho výrokům o vraždě matky na Facebooku či před spolužáky. Mladík ale postupem času tvrdil, že je nemyslel vážně a k vraždě se rozhodl až těsně před činem. Což se nepodařilo nijak vyvrátit.

Student druhého ročníku gymnázia rdousil a nakonec pořezal a ubodal svou matku loni v červnu ve vesnici poblíž Prahy. Podle jeho slov jejich soužití bylo od rozvodu rodičů silně konfliktní, často se hádali.

Vypnula mu wi-fi

Matka mu prý vyčítala všechno možné. „Prakticky každý den mi nadávala, různě mě ponižovala,“ uvedl mladík při své lednové výpovědi, v rámci které se k činu přiznal. Poslední kapkou bylo, když mu na konci školního roku údajně odmítla podepsat výpis z vysvědčení.

Opět se kvůli tomu pohádali, a když se chtěl obžalovaný jako obvykle uklidnit na internetu, zjistil, že mu matka vypnula wi-fi. To jej rozčílilo, zezadu přistoupil k matce sedící v kuchyni a začal ji rdousit. Žena se bránila a ze židle spadla, mladík vytáhl nůž a několikrát ji řízl a bodl do krku. Poškozená na následky zranění na místě zemřela.

Po činu zavolal babičce, ať nejezdí, a pak svému psychiatrovi, kterému řekl, co provedl. Ten pak zavolal policii, která mladíka na místě zadržela. „Opravdu se mi strašně ulevilo, spadl ze mě ten mnohaletý stres. Vím, že jsem to měl řešit jinak,“ prohlásil ve své závěrečné řeči.

Nejistá resocializace

Státní zástupkyně Miloslava Zagarová pro mladíka navrhovala dvanáctiletý trest. Konstatovala, že ze strany obžalovaného se jednalo o úmyslné usmrcení. „Okolnosti činu nesvědčí o tom, že by jednal v důsledku silného rozrušení, strachu nebo úleku nebo předchozího zavrženíhodného jednání poškozené,“ odmítla Zagarová možné překvalifikování činu na zabití. Stejně tak odmítla mimořádné snížení trestu, zejména vzhledem k nepříznivým vyhlídkám na jeho resocializaci.

Mladíkův obhájce Petr Kubíček se pokoušel soud přesvědčit o překvalifikování činu na zabití (v tom případě navrhoval tříletý trest) případně k mimořádnému snížení trestu na pětiletý pobyt za mřížemi.

„Bylo prokázáno, že poškozená byla osobou afektovanou a konfrontační. Neustále ho napomínala, šikanovala, shazovala, chovala se k němu jako k malému dítěti, bez respektu,“ argumentoval Kubíček. Podle něj byl obžalovaný svou matkou zahnán do těžké životní situace, ze které plynul jeho skutek.

Student se kvůli problémům s matkou pokusil i o sebevraždu, ta se mu ale nepovedla a začal kvůli tomu docházet k psychiatrovi. Ten podle Zagarové včas nezasáhl a jako doktor selhal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám