Hlavní obsah

Partnera podezírala ze zneužívání dcery. Nic neprokázala a o dítě přišla

Právo, Adéla Jelínková

Pětiletou Karolínu odvedly přede dvěma měsíci pracovnice odboru ochrany dětí (OSPOD) z mateřské školky, aby ji předaly do prozatímní péče jejího otce. To všechno bez vědomí matky, která o dceru předchozích pět let soustavně pečovala, a která tak své dítě od ledna neviděla. Dceru ráno odvedla do školky, a když ji přišla vyzvednout, už byla bez varování pryč.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O předběžném opatření odebrání dítěte rozhodl hned po Novém roce okresní soud. Vycházel ze dvou znaleckých posudků, které si na matku nechali vypracovat policisté poté, co žena iniciovala prošetřování bývalého partnera kvůli údajnému znásilnění jejich dcery.

K tomu ale podle policistů nikdy nedošlo. Právo identitu matky i pravé jméno dcery zná, ale kvůli citlivosti ji nebude uvádět.

Matky léta podávaly trestní oznámení na otce, ti si to protrpěli, ale v poslední době policie přitvrdila
Daniela Kovářová, Unie rodinných advokátů

Jak Právu sdělila prezidentka Unie rodinných advokátů a bývalá ministryně spravedlnosti za ODS Daniela Kovářová, prověřování žen po účelovém nařčení bývalého partnera ze zneužívání, které skončí odebráním dítěte z péče matky, je novinkou, která dosud neměla u opatrovnických sporů v Česku obdobu.

Jde už o třetí podobný případ odebrání dítěte, který v Česku zaznamenala. „Léta se nedělo nic. Matky podávaly trestní oznámení na otce, otcové si to protrpěli,“ řekla advokátka.

„Ale v poslední době policie přitvrdila, a když se neprokáže obvinění matky, policie začne postupovat proti ní,“ vysvětlila Právu Kovářová. „Rodiče si musí začít dávat hrozný pozor, protože na podobné chování doplatí,“ dodala.

Podle klinické psycholožky a ředitelky Dětského krizového centra Zory Duškové je náhlé odebrání dítěte diskutabilní. Mělo by spíš probíhat pozvolněji, aby dítě zbytečně netrpělo.

Některé případy by šly prý vyřešit spíše mediací či párovou terapií. Tyto „jemnější nástroje“ ale údajně nejsou v Česku dostatečně často využívány.

Je také nutné zhodnotit celkovou schopnost matky starat se o dítě – a nepřiklánět se pouze k falešnému obvinění. Jenom nepravdivé nařčení by podle ní k odebrání dítěte stačit nemělo. S falešnými obviněními podobného typu se však setkává čím dál častěji.

Děti místo rodičů

„Neměli bychom trestat děti namísto rodičů tím, že budou odebrány na druhou stranu. Je třeba komplexně posoudit situaci a jednoznačně určit, zda rodič dítě poškozuje i v dalších směrech,“ upozornila Dušková.

Zdrženlivé je také ministerstvo práce a sociálních věcí. Soudy i příslušné sociální úřednice musí podle něj tak razantní krok zvážit. „OSPOD je povinen vždy prosazovat takové řešení, které je nejlepší z pohledu dítěte a jeho vývoje,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Petr Sulek.

V popisovaném případu Karolíny znalci ve svých posudcích ženu vykreslili jako manipulativní a pro dítě nebezpečnou osobu, která se snaží za každou cenu omezit styk otce s dcerou.

Přestože nepodala trestní oznámení na otce ona, ale dceřina gynekoložka a praktická lékařka, prohlídky prý iniciovala matka. Ke gynekoložce chodila s dcerou před každou návštěvou u jejího otce i po ní. To znamená i několikrát do měsíce. Lékaři podle soudu měli omezené a jednostranné informace jen od matky. Žena se brání tím, že dítě pouze chránila a nechtěla nic zanedbat, účelově údajně nic nedělala. Otci v kontaktu s dcerou prý bránit nechtěla.

Většina soudů falešná obvinění neřeší

Na podobný případ si vzpomíná i vedoucí oddělení péče o rodinu a děti Prahy 12 Andrea Michalcová. „Matka si vymyslela obvinění na otce, že zneužívá děti. Ten byl tři měsíce ve vazbě, ztratil zaměstnání, přišel o rodinu i přátele. Po tom, co policisté věc rozkryli, soud dal děti do jeho opatrovnictví,“ popsala Michalcová Právu.

K tématu se konstantně vyjadřuje i Ústavní soud. Podle něj je nutné vzít v úvahu zejména u malých dětí, ke kterému z rodičů je dítě citově připoutáno a který je pro něj svou péčí a výchovou ústřední postavou. A to právě s ohledem na to, že jeho náhlá dlouhodobá nepřítomnost může dítěti značně ublížit.

Matka zmiňované Karolíny si nechala vypracovat znalecké posudky od dalších dvou znalců, kterými se snaží soudu dokázat, že je schopnou a milující matkou, a dítě tak získat zpět. Na znalce objednané policií se chystá se svou právní zástupkyní podat trestní oznámení.

Přestože některé soudy nově přistupují k odebrání dítěte kvůli neprokázanému obvinění rodiče, potažmo kvůli případnému psychickému tlaku vyvíjenému na dítě, drtivá většina soudů podle Michalcové v obdobných případech nepodnikne nic.

„Ve většině případů se matkám, protože se toho většinou dopouštějí matky, za falešné obvinění nic nestane. Ty potom neustále dítě popouzejí proti otci a soud před agresory couvá. Obecně soudy přistupují k psychickému nátlaku tak, že není vidět, a proto ani neexistuje,“ uzavřela Michalcová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám