Hlavní obsah

Policie obvinila společnost Via Chem Group z ovlivňování soudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policie předala firmě Via Chem Group figurující v případu údajné manipulace insolvenčních řízení obvinění z ovlivňování soudního řízení a účasti v organizované zločinecké skupině. Firma obvinění odmítá a má ho za účelový krok, který má komplikovat insolvenční řízení Via Chemu a blokovat reorganizační plán. Ve středu to uvedl mediální zástupce firmy Martin Opatrný.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Petr Sisák

Článek

Obvinění policie doručila firmě podle Opatrného 26. února. Státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze řekl, že v kauze kolem Via Chemu bylo v únoru obviněno několik firem. Zda jde i o samotný Via Chem, nechtěl potvrdit.

„V souvislosti s insolvencí Via Chemu byla již před dvěma lety obviněna skupina fyzických osob. Ty nemají s dnešním Via Chemem nic společného. Obvinit společnost, která má nové vedení, zajištěné financování i nové věřitele a s nimi také jasnou vizi nové akcionářské struktury, nedává smysl z právního ani ekonomického úhlu pohledu. Soustředíme se proto na dotažení navrženého reorganizačního plánu,” uvedl Opatrný.

Policie podle Borguly zahájila v polovině února stíhání několika firem v kauze manipulace insolvenčních řízení. „Které to jsou právnické osoby, nebudu uvádět,” doplnil. V kauze kolem Via Chem Group bylo už dřív obviněno 14 lidí, mezi nimi i miliardář Petr Sisák.

Sisákův vliv

Údajně zmanipulovaná insolvence Via Chemu byla podle obvinění potřeba, aby ústecká firma Spolchemie zůstala pod Sisákovým vlivem. Via Chem Group držela jako akcionář v roce 2014 ve Spolchemii asi třetinový podíl.

Adam Sigmund za insolvenčního správce, jímž je pražská firma AS Zizlavsky, ve středu řekl, že o obvinění neví. „Jako insolvenční správci se dotážeme Via Chemu jako dlužníka na podrobnosti, abychom o tom byli informovaní. Asi bude potřeba, abychom se s tím seznámili my i soud, a posoudili, jaký to může mít dopad pro insolvenční řízení, a to záleží na obsahu obvinění,” řekl Sigmund.

„Orgány činné v trestním řízení svým postupem škodí nejen Via Chemu samotnému, ale také věřitelům a investorům, kteří podporují reorganizační plán. Via Chem použije veškeré dostupné právní možnosti k účinné obraně,” doplnil mediální zástupce firmy Opatrný.

Reorganizace zajistí věřitelům polovinu

Společnost Via Chem Group se sídlem v Českých Budějovicích, která je od roku 2014 v insolvenci, má nový reorganizační plán. Když ho věřitelé schválí, získají zpět polovinu hodnoty svých pohledávek. Plán musí po věřitelích schválit i soud. Závazky firmy jsou podle soudce kolem dvou miliard korun. Sigmund před týdnem řekl, že návrh formální náležitosti splňuje a jeví se výhodnější než konkurz.

Jediným akcionářem společnosti je firma Euro Capital Alliance LTD se sídlem na Britských Panenských ostrovech, které prosluly jako daňový ráj a pračka špinavých peněz. Podle účetní závěrky měla Via Chem Group předloni čistý obrat 14,2 miliónu Kč a vykázala zisk po zdanění 10,2 miliónu Kč.

Via Chem Group figurovala v kontroverzních obchodech. Její dluhopisy koupila firma Key Investments, které v minulosti svěřilo město Sokolov a městské části Praha 6, 10 a 13 dohromady několik desítek miliónů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám