Hlavní obsah

Policie navrhla obžalovat úředníky a podnikatele kvůli krácení daní. Škoda je 750 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu navrhli obžalovat pět lidí kvůli krácení daní v oblasti polygrafie. Škoda byla vyčíslena na 750 miliónů korun. Mezi obviněnými je pracovnice finančního úřadu, její někdejší nadřízený a zástupci obchodní společnosti, z nichž jeden působí jako advokát.

Foto: Koláž Novinky.cz s použitím tým Kobra

Logo vyšetřovacího týmu daňové Kobry

Článek

Detektivy centrály v průběhu vyšetřování jiného případu přivedly stopy na skupinu, která podnikala v poradenství a v oblasti polygrafie, zejména v rámci obchodu s použitými tiskařskými stroji. Obchody probíhaly v letech 2010–2012 v celkové hodnotě pěti miliard korun.

„Následně měla být správci daně předkládána daňová přiznání, která obsahovala standardní obchodní operace a podvodná plnění, jež byla realizována s cílem neoprávněně uplatnit nárok na odpočet. Na základě podaných daňových přiznání došlo k postupnému neoprávněnému vyplacení nadměrných odpočtů DPH v částce více než 750 miliónů korun,“ uvedl mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Další kontrolou pracovníky finanční správy se zabránilo vyplacení dalších 86 miliónů korun. Zástupci dané obchodní společnosti byli obviněni z zkrácení daně, jeden z nich také z praní špinavých peněz. Pracovnice finančního úřadu a její bývalý šéf čelí trestnímu stíhání pro zneužití pravomoci úřední osoby a hrozí jim až 12 let vězení.

„Spisový materiál předaný na Městské státní zastupitelství v Praze se skládá z téměř 14 000 stran základního spisu a 1,2 TB dat v přílohách znaleckých posudků,“ uzavřel Ibehej.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám