Hlavní obsah

Obžalovaný ze smrtícího pobodání tří lidí v Praze se chce léčit

Novinky, Jan Středa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Městský soud v Praze pokračoval v úterý v projednávání vraždy a napadení přátel, ze kterých je obžalován 26letý Karel Šanda. Soud vyslechl znalce z oboru psychologie, který nevyloučil, že se u obžalovaného rozvíjí schizofrenie. Šanda podle obžaloby loni v březnu v pražských Horních Počernicích pod vlivem drog napadl nožem tři své přátele, z nichž jednoho usmrtil.

BEZ KOMENTÁŘE: Eskorta odvádí obžalovaného Šandu. Archivní videoVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

U soudu stanul již loni v listopadu, pro vynesení rozsudku však byl tehdy vyžádán revizní znalecký posudek. [celá zpráva]

Obžaloba během úterního líčení předvolala znalce z oboru psychologie Petra Goldmanna. „Toxická příčina psychózy je velmi pravděpodobná,“ řekl Goldmann, avšak schizofrenní příčinu jednání s jistotou nevyloučil. Psychickou poruchu ale podle něj u obžalovaného nenašli.

Podle obhajoby se však výpověď psychologa neshodovala se znaleckým posudkem, jehož autorem je psychiatr Jiří Švarc. „Můj klient chce dobrovolně nastoupit na léčení,“ sdělila Šandova obhájkyně Jitka Bludská.

Švarcův posudek ale uvádí, že není jisté, zda si obžalovaný psychózu způsobil drogami. Soud proto rozhodl o odročení na 16. března, kdy bude znalec předvolán. Šanda zůstává prozatím ve vazbě, obhajoba po poradě s obžalovaným stížnost na rozhodnutí nepodala.

Obžalovaný se loni hájil tím, že si z události nic nepamatuje. V době činu měl prý halucinace ve formě démonů. První z napadených vyvázl „pouze” se zraněním lýtka, zbylé dva zranil Šanda těžce. Jeden na cestě do nemocnice zemřel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám