Hlavní obsah

Tekla mi krev a nemohl jsem otevřít oko, popsal zásah policie sběrač technického konopí

Právo, Michael Polák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Okresní soud v České Lípě začal ve středu projednávat zásah policisty Jiřího Stejskala proti sběračům technického konopí. Stejskal podle obžaloby v září 2015 na poli u Písečné u České Lípy jednoho z nich šestkrát udeřil teleskopickým obuškem, kopem povalil na zem a způsobil mu lehká zranění. Policistovi hrozí až pět let vězení nebo zákaz práce.

Foto: Archiv, Právo

Zraněný sběrač ukazuje modřinu po policejním zákroku.

Článek

„K použití donucovacích prostředků nebyl vůbec žádný důvod. Brigádníci byli neozbrojení, zrovna svačili a na prvotní výzvu policistů reagovali,“ řekl krajský státní zástupce Martin Tvrdík.

Podle obžaloby jeli policisté prověřit informaci, že se na poli pěstuje marihuana. „Neměli ale s sebou žádné prostředky, kterými by mohli ověřit, zda se jedná, nebo nejedná o marihuanu, a ani na to nebyli vyškoleni,“ uvedl státní zástupce.

Neznal jsem ho, na místě bylo několik policistů a vše proběhlo velmi rychle.
poškozený

„Dopředu si informaci neprověřovali. Na místě přitom zasahovalo šest policistů, kteří přijeli dvěma auty. Dva z nich ani nebyli ve službě a další sledovali zásah z dálky, takže je poškození ani neviděli,“ popsal Tvrdík.

Jediným obžalovaným policistou v kauze je pouze Stejskal, který zásah koordinoval. U soudu ve středu řekl, že zásah probíhal podle nacvičených postupů a byl podle něj přiměřený. „Tehdy jsem nevěděl, že je možné pěstovat konopí legálně,“ uvedl.

Zásah slzným plynem

Kromě policisty vypovídal také napadený sběrač a jeho syn, kterému bylo v době zásahu 17 let. Starší muž si ze zásahu odnesl pohmožděniny, jeho syn musel vyhledat lékařskou pomoc. „Nešla mi zastavit tekoucí krev z nosu a nemohl jsem otevřít jedno oko, protože mi do obličeje nastříkali slzný plyn,“ popsal.

Zda mu to udělal přímo Stejskal, neví. „Neznal jsem ho, na místě bylo několik policistů a vše proběhlo velmi rychle,“ řekl.

Sbírání technického konopí nabídl brigádníkům jejich známý, majitel firmy, která rostlinu využívá převážně pro stavební účely. Firma měla pěstování rostliny řádně nahlášené u Celního úřadu. Jeho mluvčí už dříve uvedl, že policie úřad před zásahem kontaktovala a že měla informace, že se jedná o technické konopí.

Policista zůstává stále ve služebním poměru. „O jeho dalším působení se rozhodne až ve chvíli, kdy bude vynesen pravomocný rozsudek,“ uvedla už dříve mluvčí liberecké krajské policie Vlasta Suchánková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám