Hlavní obsah

Řidička si špatně očistila okno a zabila chodkyni. Podmínka je příliš mírná, vzkázal soud

Právo, pko
Brno

Krajský soud v Brně zvýšil odškodné pro pozůstalé 57leté chodkyně, kterou předloni zabila 21letá řidička se špatně očištěným oknem. Řidička za tragickou nehodu dostala podmínku, krajský soud ale trest zkritizoval jako příliš mírný. Zvýšit ho ovšem nemohl, protože se proti němu nikdo neodvolal.

Foto: Policie ČR

Výhled z felicie podle policie neodpovídal splnění všech povinností řidiče.

Článek

Krajský soud se zabýval případem z předloňského listopadu, kdy jednadvacetiletá dívka za volantem Škody Felicie ledabyle očistila přední sklo svého vozu a vyrazila na cestu. V jedné z obcí na Hodonínsku pak na přechodu pro chodce srazila sedmapadesátiletou chodkyni. Žena svým zraněním podlehla v nemocnici.

Okresní soud v Hodoníně loni uložil mladé řidičce trest tří let vězení s podmíněným odkladem na tři roky. Současně jí zakázal čtyři roky řídit. Dívka kromě toho musela zaplatit vysoké odškodné, o finanční satisfakci se přihlásilo více než tři desítky pozůstalých a soud většině z nich vyhověl. Nepozornost tak mladou řidičku bude stát několik miliónů korun, které bude muset pozůstalým vyplatit.

Foto: Policie ČR

Výhled z felicie podle policie neodpovídal splnění všech povinností řidiče.

Tři sourozenci sražené ženy se nespokojili s čtvrt miliónem pro každého, jejž jim přiřkl okresní soud, a podali odvolání ke Krajskému soudu v Brně. A ten nejen že jim odškodné zvýšil o 100 tisíc korun, ale navíc rezolutně vzkázal, že podobné nehody by se měly tvrdě trestat.

Podmínka je mírná

„Okresní soud měl ukládat nepodmíněný trest odnětí svobody, nebyly splněny podmínky pro podmíněné odložení. Jde zejména o okolnosti případu a fatální selhání řidičky s neodčinitelným následkem. Srazila chodkyni přecházející po přechodu, navíc šla zleva. Měl být ukládán trest vězení,“ zdůraznil předseda senátu Josef Teplý.

Krajský soud ale nemohl trest zpřísnit, proti podmínce se totiž u okresního soudu neodvolal státní zástupce ani řidička, verdikt o vině a trestu tak již byl pravomocný.

Příčinou nehody bylo podle policie mimo jiné špatně očištěné okno od sněhu a námrazy. „Vypadá to tak, že řidička chodkyni zcela přehlédla, a navíc podcenila situaci, kdy ráno zřejmě nebyla zcela fit a vyjela, když měla špatnou viditelnost z auta,“ uvedla po nehodě policie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám