Hlavní obsah

Dálnice D1 pod náporem sněhu zkolabovala, na Vysočině je neprůjezdná

• Aktualizováno

Sněhová kalamita od úterního rána komplikuje dopravu na českých dálnicích, na kterých se stalo množství nehod. Dálnice D1 byla zablokovaná u Brna, tam se ale provoz podařilo odpoledne obnovit, neprůjezdná zůstává na Vysočině, kvůli situaci tam zasedl krizový štáb. Sníh ale trápí řidiče také na úsecích dálnic D10, D35 a D3. Uzavřena je také dálnice D8 na Ústecku ve směru na Německo.

Nehody na D1 na záběrech z dronuVideo: AKTU.cz

 
Článek

Kvůli situaci na dálnici D1 aktivoval kraj Vysočina informační linku. Informace o mimořádné události může veřejnost získat na čísle 950 270 176. Zasedla pracovní skupina krizového štábu kraje, informovala mluvčí úřadu Jitka Svatošová.

Situace na vysočinském úseku dálnice D1 je v důsledku několika hromadných nehod vážná. Zatímco na Brno je s maximální opatrností dálnice průjezdná v jednom odklizeném pruhu, směr Praha stojí. „Optimistické odhady počítají se zprůjezdněním v jednom pruhu až dnes kolem 22. hodiny, v případě osobních vozidel je situace už řešena. Na 100. km pro ně byla za tímto účelem odstraněna svodidla a byl upraven sjezd. Policie převádí dopravu do protisměru,“ uvedla mluvčí Svatošová.

Foto: aktu.cz

Zablokovaná dálnice D1 na Vysočině na snímku z dronu

Těžká technika v akci

Provoz na dálnici D1 paralyzovalo krátce po poledni několik hromadných nehod v obou směrech, v oblasti 99. kilometru. Ve směru na Prahu se do dvou kolizí postupně zapletlo 24 nákladních a devět osobních aut. Vozidla jsou zaklíněna a jejich odstranění předpokládá nasazení těžké speciální techniky, která už je na místě.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dálnici D1 na Vysočině v obou směrech po poledni zablokovaly nehody na 99. kilometru nedaleko Větrného Jeníkova (na snímku). Ve směru na Prahu tam havarovalo několik nákladních vozidel a osobních aut.

Zatímco kamióny drží policie na dálnici a neuvažuje o tom, že by tomu bylo v následujících několika hodinách jinak, pro osobní automobily je stanovena a využívána objízdná trasa ve směru na Prahu přes Pávov – Jihlavu – Pelhřimov – Humpolec a dále směr Praha. Na 112. km tedy osobní automobily sjíždí z D1 a vrací se na ni na 90. km, exit Humpolec.

Hromadná nehoda na Vysočině na D1Video: pro Novinky.cz Stanislav Beránek, .

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Dálnici D1 na Vysočině v obou směrech zablokovaly nehody na 99. kilometru nedaleko Větrného Jeníkova (na snímku). Ve směru na Prahu tam havarovalo několik nákladních vozidel a osobních aut.

Kolaps u Brna

Hned celá série nehod se stala na dálnici D1 v okolí Brna ve směru na Prahu, doprava tam kompletně zkolabovala. Na několika místech zůstaly po nehodách skupiny odstavených nákladních i osobních aut. Po 17. hodině policie všechny zablokované úseky zprovoznila, auta se zhruba po třech hodinách rozjela.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hromadná nehoda na D1

U Brna byly největší komplikace na 220. kilometru ve směru na Brno, kde bylo nutné odklidit štěrk z vysypaného kamionu. „Štěrk je odklizen a komunikace průjezdná jedním jízdním pruhem. Kolona vozidel, která nestihla odbočit na jinou trasu, se pomalu rozjíždí,” uvedl mluvčí brněnské policie Petr Zámečník. Dodal, že kolem 17:00 byla kolona dlouhá zhruba deset kilometrů.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hromadná nehoda na D1

Na 173. kilometru měla problém se k místu nehody dostat záchranná služba. Proto přijela z protisměru a přenesla dva lehce zraněné přes středová svodidla.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hromadná nehoda na D1

Kolem 170. kilometru se nehod stalo více. „Srazilo se tam šest kamiónů, dodávka a dvě osobní auta,” popsal jednu z kolizí mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hromadná nehoda na D1

Na 270. kilometru došlo i k vážnějším zraněním. „Jeden ze zraněných na 207. kilometru utrpěl vážné poranění hrudníku a dolní končetiny, přivolaný lékař mu poskytl kompletní přednemocniční péči včetně zajištění dýchacích cest a napojení na řízenou plicní ventilaci a posádka jej transportovala na urgentní příjem Fakultní nemocnice v Bohunicích. Další dva zranění byli převezeni s lehkými poraněními na chirurgii Nemocnice Vyškov,” uvedla mluvčí záchranky Hedvika Kropáčková.

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hromadná nehoda na D1

Na téměř tři hodiny zablokovala dopoledne dálnici D35 ve směru z Ostravy na Olomouc nehoda kamiónu. Policisté museli odklánět dopravu na objízdnou trasu. V místě se tvořily dlouhé kolony. Provoz na dálnici byl zcela obnoven před 12.00, řekla ČTK policejní mluvčí Marie Šafářová.

Ve směru na Prahu havarovalo podle prvních informací policie asi deset nákladních vozidel a dvě osobní auta. Směrem na Brno má policie hlášenou nehodu kamiónu a autobusu na 100. kilometru.

„Havarovaný kamión z místa již odtáhla odtahová služba. Havaroval patrně proto, že řidič nepřizpůsobil rychlost stavu a povaze vozovky. U řidiče byla provedena orientační dechová zkouška na alkohol s negativním výsledkem. Při nehodě nebyl nikdo zraněn,” uvedla Šafářová.

Foto: Radek Plavecký

Záchranná služba na místě nehody.

Od rána police musela vyšetřovat řadu dalších nehod, některé se zraněním. Dvě osobní auta se střetla mezi Moravským Berounem a Čabovou a jeden člověk byl zraněn. Další zranění provázelo nehodu osobního auta mezi Chomutovem a Štěpánovem, kdy auto skončilo v příkopu. Podobně skončilo i auto u Medlova. „Ve většině případů se jedná o nepřizpůsobení jízdy stavu a povaze pozemní komunikace a povětrnostním podmínkám,” řekla policejní mluvčí Irena Urbánková.

Foto: Radek Plavecký

Několik nehod blokuje provoz na dálnici D10.

Problémy se objevovaly i na dálnici D10 na 38. kilometru, kde blokuje provoz několik nehod. Silnice je pokryta několik centimetrů silnou sněhovou vrstvou a klouže. Došlo tam k hromadné nehodě kamiónu a několika dalších aut za ním. Jako první nejspíš havaroval kamión, který prorazil stěnu lemující dálnici. Další auta pak nedobrzdila v rychle se tvořící koloně, některá nabourala do svodidel, další vzájemně do sebe.

„Kamión zablokoval všechny jízdní pruhy,” uvedla mluvčí Lucie Nováková. Odstraňování následků může trvat i několik hodin.

Některá auta se v koloně otáčejí nebo couvají, aby se dostala zpět k nejbližšímu sjezdu. Vzniká tak chaos. Kdo stihl sjezd z dálnice, objíždí nehodu přes Pískovou Lhotu a Brodce, kde je kvůli tomu velmi hustý provoz. Ani tady není silnice v ideálním stavu a hodně klouže.

Foto: Radek Plavecký

Několik nehod blokuje provoz na dálnici D10.

V severní části středních Čech místy komplikovaly dopravu sněhové přeháňky. Všechny silnice jsou sjízdné, místy se zvýšenou opatrností.

Foto: Radek Plavecký

Několik nehod blokuje provoz na dálnici D10 u Mlade Boleslavi.

Kvůli hustému sněžení je také uzavřena dálnice D3 směrem do Prahy na 63. kilometru. Problémy způsobuje sníh, který zůstává na silnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám