Hlavní obsah

Na českých silnicích loni zemřelo 502 lidí, nejméně od roku 1961

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na českých silnicích loni zemřelo 502 lidí, o 43 méně než v roce 2016. Počet usmrcených byl nejnižší od roku 1961, kdy policie zavedla ucelené statistiky. Za loňský rok se v Česku stalo celkem 103 821 nehod, což bylo meziročně o 4957 více. Novinářům to v pátek řekli šéf dopravní policie Tomáš Lerch a první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek.

Foto: HZS Jihočeského kraje

Jedna z loňských tragických nehod

Článek

„Trend je v poslední době pozitivní, zásadní následky nehod klesají dlouhodobě,” řekl Lerch. Důvodů je podle něj více. „Základním parametrem je, že se účastníci silničního provozu začali chovat zodpovědněji,” uvedl.

Poukázal i na vyšší počet preventivních kampaní a na to, že automobily jsou kvalitnější a bezpečnější. „Svůj podíl má samozřejmě i policie,” dodal Lerch.

Nejčastěji, ve 174 případech, loni umírali řidiči osobních aut. Chodců v důsledku nehody zemřelo 101, spolujezdci v osobním voze byli usmrceni v 80 případech. Ve všech těchto kategoriích počty mrtvých klesly. Mírně stouply naopak u motorkářů a cyklistů.

Nejtragičtější pátek

Nejtragičtějším měsícem na českých silnicích byl červen, kdy v důsledku nehod zemřelo 62 lidí. „Naše opatření v tomto roce proto nebudou směřována pouze do měsíců prázdnin, ale do všech letních měsíců,” řekl Vondrášek.

Co do počtu nehod byl nejhorším měsícem říjen, kdy se stalo 9941 nehod, nejvíce nehod se stalo v pátek. Nehodu nejčastěji zavinil řidič motorového vozidla, který se plně nevěnoval řízení.

Celoroční počty mrtvých klesaly vytrvale od roku 2008, s výjimkou let 2014 a 2015. V roce 2016 se počet obětí havárií opět snížil. Před rokem 2008 se počet usmrcených při nehodách v Česku pohyboval většinou nad jedním tisícem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám