Hlavní obsah

I rodič za mřížemi má právo na styk s dítětem, zastal se otce Ústavní soud

Novinky, Petr Kozelka

Fakt, že jeden z rodičů skončí za mřížemi, ať už ve výkonu trestu, nebo ve vazbě, není důvodem pro to, aby se zpřetrhaly rodinné vazby. Konstatoval to Ústavní soud (ÚS), když vyhověl stížnosti muže, jenž skončil ve vazbě kvůli obvinění z únosu své dcery do zahraničí. Možnost osobního styku s dcerou muži nepřiznaly opatrovnické soudy.

Foto: John Kolesidis, Reuters

Článek

Případ se týká dnes šestileté dívenky narozené ve vztahu české matky a bolivijského otce dlouhodobě žijícího ve Švédsku. Po narození dítěte žila rodina několik měsíců ve Skandinávii, pak se ale matka rozhodla vztah ukončit a odcestovala s dcerou do Česka, kde začalo zdlouhavé opatrovnické řízení, v němž otec neúspěšně žádal o střídavou péči.

Otec nakonec předloni v dubnu dceru matce nevrátil a odjel do zahraničí. Devět měsíců se s dcerou pohyboval v cizině, až byl nakonec na základě mezinárodního zatykače zadržen ve Švédsku a skončil v české vazbě.

Opatrovnický soud v Semilech krátce poté, co otec s dcerou zmizel v zahraničí, rozhodl o svěření dívky do péče matky, odvolací Krajský soud v Hradci Králové pak v době, kdy už seděl otec ve vazbě, rozhodnutí potvrdil a umožnil otci s dcerou pouze písemný styk s tím, že v takové situaci nelze rozhodnout o osobním kontaktu.

Stát by měl kontakt s dětmi udržovat

Senát ÚS v čele s Kateřinou Šimáčkovou to však označil za porušení práva na rodinný život. Postup opatrovnických soudů zkritizoval s tím, že vyloučení styku s dítětem, navíc za situace, kdy otec nebyl odsouzen a je pouze ve vazbě, je velmi závažným zásahem do rodinného života.

Rodiče ve výkonu trestu nebo ve vazbě mají právo na kontakt s dětmi a stát má závazek jejich kontakt pomoci udržovat, a to včetně vytvoření co možná nejvhodnějších podmínek pro návštěvy dětí, konstatoval dále ÚS.

Soudkyně Šimáčková upozornila, že soud se vůbec nezajímal o to, jak zajistit trvání vztahu mezi otcem a dcerou, nezajímal se, jaké jsou poměry ve vězení a jestli jsou tam návštěvy dětí možné. „Zachování osobního kontaktu vězněných rodičů s jejich dětmi musí být pravidlem,“ zdůraznila Šimáčková a upozornila, že soud se nezajímal ani o jiné možnosti kontaktu, jako například pomocí telefonu.

Dívka navíc neuměla ve svém věku psát. „Za těchto okolností bylo mimořádně důležité, aby byla nalezena vhodná forma komunikace mezi otcem a jeho dcerou a aby bylo dítěti umožněno nejen zachování vazeb s otcem, ale také zachování kontaktu se španělským jazykem a bolivijskou kulturou, která je nedílnou součástí její identity,“ dodala Šimáčková.

Otec vyvázl s podmínkou

Otec už českou vazbu opustil. Původně za únos dostal 30 měsíců vězení, odvolací soud ale rozsudek změnil. Nakonec dostal u krajského soudu podmínku, proti tomu podal dovolání k Nejvyššímu soudu. Z vazby byl propuštěn a podle dostupných informací odjel do Švédska.

„Dceru jsem nyní viděl po roce na Vánoce. Do budoucna chci usilovat o to, aby se napravila důvěra mezi mnou a matkou, protože s dcerou chci trávit čas. Vím, že je to komplikované, protože žiji ve Švédsku a do Česka se stěhovat nechci. Budu se snažit o to, abych mohl za dcerou pravidelně jezdit a aby i ona mě mohla navštěvovat,“ řekl po vyhlášení rozsudku Právu.

Opatrovnický soud se bude nyní muset znovu případem zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám