Hlavní obsah

Zaplaťte a nepodáme námitku. Policie podezírá ekologické aktivisty z vydírání podnikatelů

– Karviná
Právo, Aleš Honus

Vydávali se za bojovníky za čisté životní prostředí, ale podle policie jejich úmysly nebyly tak čisté, jak se mohlo zdát. Řeč je o dvojici zástupců ekologických spolků, kteří několik let působili na Karvinsku a počínali si velmi aktivně v oblasti stavebních řízení, do kterých se snažili vstupovat. Za nepodání námitek podle policie žádali úplatky.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Dva muži ve věku 40 a 45 let vystupovali v oblasti Karvinska jako představitelé spolků a vstupovali jako účastníci do stavebních řízení, což jim umožňuje stavební zákon a zákon na ochranu životního prostředí,“ uvedl v pátek šéf odboru hospodářské kriminality krajského ředitelství policie v Ostravě Martin Válek.

Policie má zadokumentovány zatím dva případy, není však vyloučeno, že jich může být daleko víc. Při objasnění případu pomohla policii firma, která na Karvinsku staví továrnu na výrobu zdrojů elektrické energie.

„Obvinění nejprve kontaktovali investora formou e-mailové nabídky. Požadovali částku 1,4 miliónu za to, že nebudou ve stavebním řízení dělat žádné obstrukce,“ dodal šéf moravskoslezské hospodářské kriminálky.

Podali námitky

„Protože firma na toto vydírání nepřistoupila, obvinění ‚ekologové‘ podali námitky proti vydání stavebního povolení i námitku na podjatost úředníků příslušného stavebního úřadu,“ dodal Válek s tím, že na základě těchto nabídek se celé stavební řízení výrazně zpomalilo a dodnes není u konce.

Policie při prověřování případu zjistila, že ze strany obou aktivistů nejde o ojedinělý exces. Jak stojí v obvinění, které jim bylo sděleno, v minulosti vstoupili do stavebního řízení týkajícího se výstavby obchodního komplexu v Ostravě. „I zde podali námitky proti řízení o povolení stavby, proti stavebnímu povolení i stížnost na podjatost úředních osob,“ dodal kriminalista.

Následně je po předchozí složité komunikaci oslovil člověk spřízněný s investorem a nabídl jim úplatek v řádu desítek tisíc korun. „Poté, co úplatek obdrželi, své námitky stáhli a stavební řízení následně proběhlo hladce,“ dodal Válek.

Trest hrozí i zástupci investora

Policie tak obvinila oba muže za přečin přijetí úplatku a za pokus o vydírání. „Na obě osoby byla uvalena vazba, hrozí jim až osm let vězení. Obvinění si vyslechl i zástupce investora obchodního centra, který jim úplatek předal. Tato osoba je stíhaná na svobodě pro trestný čin podplácení. Hrozí jí až pět let,“ dodal Válek.

Případ přitom není s největší pravděpodobností jediný. „Máme indicie o tom, že tato dvě stavební řízení nejsou jediná, proto bych chtěl vyzvat všechny fyzické a právnické osoby, na které někdo vyvíjel v tomto směru nepřístojný nátlak nebo vydírání, aby se přihlásily policii a podaly svědectví,“ dodal kriminalista.

Reklama

Výběr článků

Načítám