Hlavní obsah

Žalobce označil soudkyni Královou v kauze poslaneckých trafik za podjatou

Právo, Novinky, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vrchní státní zástupce Martin Brzobohatý podal ve čtvrtek v kauze tzv. poslaneckých trafik, ve kterém figuruje někdejší šéfka kabinetu premiéra Petra Nečase a později jeho žena Jana Nečasová, námitku podjatosti vůči soudkyni Heleně Králové. Podle něj nemůže objektivně rozhodovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Soudkyně Helena Králová

Článek

Ve čtvrtek Králová opět označila odposlechy za nezákonné. „Na obžalobu to působí dojmem, že toto vaše stanovisko není ani tak vyargumentovaným právním názorem, nýbrž snahou dosáhnout v následném kárném řízení příznivého rozhodnutí. Nejste schopna objektivně rozhodnout,” opáčil žalobce Brzobohatý.

Senát se následně poradil o jeho námitce. „Hlavní líčení dnes, 12. 12. a 19. 12. se odročují na neurčito za účelem vyřešení námitky. Pokud by pak došlo k podání stížnosti proti jejímu vyřešení, soud by to bez prodlení předložil městskému soudu. Je to vše, zatím k tomu nemám dále co říci,” oznámila Králová.

Státní zástupce neskrýval z postupu soudkyně své rozladění. „Rozhodnutí soudu za uplynulé tři týdny se přelévají jako rozbouřené moře, a takhle se prostě dokazovat nedá. To nemá nic společného s trestním řízením, to spíš připomíná naprostý chaos,” řekl.

Případ se protáhne

Advokáti Nečase a Nečasové Adam Černý a Eduard Bruna se shodli, že řízení se podle všeho výrazně protáhne.

Žalobce také připomněl, že v kauze je na Královou podána kárná žaloba. [celá zpráva]

Tu na Královou podal předseda pražského městského soudu Libor Vávra. Mluvčí soudu Markéta Puci Novinkám řekla, že Vávra navrhuje odvolání Králové. Důvodem pro kárnou žalobu bylo, že soudkyně údajně něco jiného vyhlásila v soudní síni a zcela jinak pak tuto skutečnost interpretovala pro média prostřednictvím tiskové mluvčí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý premiér Petr Nečas a soudkyně Helena Králová

Na Královou přitom kárnou žalobu podal již v září ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Ten Králové vytýkal, že se při svých rozhodnutích opakovaně neřídila závaznými pokyny nadřízeného soudu, aniž by to patřičně zdůvodnila a vyargumentovala.

Šlo mimo jiné o případ údajného zneužití Vojenského zpravodajství, ve kterém figuruje také Jana Nečasová.

Reklama

Výběr článků

Načítám