Hlavní obsah

Bývalá účetní podle obžaloby okrádala Bohumín 15 let. Měla si platit knihy, leasing i pojištění

Právo, Pavel Karban
Ostrava

Dlouhých 15 let se dařilo dnes devětapadesátileté Anastazii Stoklasové podle obžaloby okrádat hned tři příspěvkové organizace města Bohumín o peníze. Celkem si účetní měla přijít na takřka 8 miliónů korun. Případem zpronevěry a podvodu se od pondělí zabývá Krajský soud v Ostravě, v případě prokázání viny hrozí ženě pět a ž 10 let za mřížemi.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Stoklasová k soudu nepřišla, požádala, aby se hlavní líčení konalo v její nepřítomnosti. „Obžalovaná měla jako účetní příspěvkových organizací města Bohumín, vedena záměrem obohatit sebe a osoby sobě blízké, převést finanční prostředky, které měla následně v rozporu se skutečností zaúčtovat do nákladů těchto společností,“ tlumočila obžalobu mluvčí krajského soudu Lucie Olšarová.

Dodala, že bývalá účetní také měla zneužít důvěry ředitelů organizací, a předkládat jim podklady a příkazy k úhradě, ačkoli ve skutečnosti se jednalo o úhrady jejich vlastních osobních závazků nebo závazků osob jí blízkých.

Platby poté, v rozporu se skutečností, zaúčtovala do nákladů příspěvkových organizací.
státní zástupce

Stoklasová byla účetní ZŠ a MŠ Bohumín, MŠ se speciální třídou v Novém Bohumíně a Centra sociálních služeb Bohumín. Léta byla oprávněna nakládat s finančními prostředky všech tří příspěvkových organizací města, měla volný přístup ke všem jejich bankovním účtům. Právě z nich podle spisu platila vlastní výdaje a náklady na život. Z peněz školských zařízení platila například splátky úvěru manžela, stavební spoření, leasing na svoje auto Opel Astra, penzijní připojištění, nakupovala knihy, platila mobilního operátora, různé osobní faktury, pojistku či úrazové a zdravotní pojištění.

Pět set případů

„Finanční prostředky převedla z bankovních účtů neoprávněně ve 495 případech,“ uvedl státní zástupce Marián Mácha s tím, že žena převáděla peníze prostřednictvím elektronického bankovnictví. „Platby poté, v rozporu se skutečností, zaúčtovala do nákladů příspěvkových organizací. Následně za účelem zastření těchto převodů upravovala v některých případech výpisy k transakcím z bankovních účtů,“ popsal.

Na nesrovnalosti v účetnictví přišla radnice při hloubkové kontrole zaměřené na městské příspěvkové organizace. Tehdy to ale nebyl v Bohumíně první případ odhalené zpronevěry městským úředníkem anebo ekonomem. V nedávné minulosti řešilo město další podobné případy.

Obhájkyně obžalované Stoklasové Veronika Navrátilová nechtěla před soudem projednávaný případ komentovat. „Nemám zmocnění od klientky, abych něco říkala,“ dodala.

Hlavní líčení má u soudu pokračovat v úterý a ve středu výpověďmi představitelů příspěvkových organizací Bohumína, příbuzných obžalované a dalších svědků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám