Hlavní obsah

Smrt policisty v Olomouci vypadala jako sebevražda. Máme vraha, hlásí detektivové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu objasnili vraždu policisty z Olomoucka z roku 2015, která zprvu vypadala jako sebevražda. Obviněný je ve vězení za jinou trestnou činnost. Informoval o tom v pondělí mluvčí centrály Jaroslav Ibehej.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Tělo 33letého policisty bylo nalezeno 3. února 2015 v olomouckém Černovíru. Jeho kolegové po něm pátrali od 29. ledna. Při ohledání těla lékař uvedl, že muž patrně spáchal sebevraždu oběšením. Nalezené důkazy ale následně jeho hypotézu nepotvrdily a policisté měli podezření, že jejich kolega zemřel násilnou smrtí.

„Strč hlavu do oprátky, nic ti nehrozí”

„Třiatřicetiletý muž měl přesvědčit dotyčného, aby spáchal demonstrativní sebevraždu s tím, že se mu nic nemůže stát, protože mu bude okamžitě poskytnuta pomoc. Nestalo se tak. Muž se oné únorové noci měl dívat, jak jeho oběť umírá,“ uvedl Ibehej.

Případ si převzali detektivové z centrály, kteří v minulých dnech obvinili z trestného činu vraždy 33letého muže. Ten je momentálně ve vězení za jinou trestnou činnost, kterou ale Ibehej blíže nespecifikoval.

„Protože se pokusil ovlivňovat svědky tohoto skutku (vraždy), uložil mu soud omezení, která mu v tom mají do budoucna zabránit. Vyšetřování případu dozoruje olomoucká pobočka Krajského státního zastupitelství v Ostravě,“ uzavřel mluvčí, aniž by přiblížil uložení omezení.

Obviněnému hrozí za vraždu 12 až 20 let vězení.

Dostal ocenění

Zavražděný policista byl v roce 2014 oceněn Nadací bezpečná Olomouc za záchranu sebevraha. Muže zahlédl na střeše obytného domu ve Wolkerově ulici, polovinou těla ležel na okraji střechy a druhou polovinou visel ze střechy dolů. Policista přivolal hasiče s plošinou a sám rychle vběhl do domu a dostal se až na střechu.

Bez jištění sjel po úzké hraně střešního štítu až k okraji střechy, kde se mu podařilo jednou rukou muže obejmout, druhou rukou se přidržoval za kabel antény a čekal na pomoc. Oba muže poté hasiči dostali za pomoci výškové plošiny v pořádku na zem.

Reklama

Výběr článků

Načítám