Hlavní obsah

Houška odmítl obžalobu v kauze Čepro

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý obchodní ředitel státního ropného gigantu Čepro Alexandr Houška ve středu před Obvodním soudem pro Prahu 1 odmítl obžalobu, podle které spolu s ředitelem Čepra Tomášem Kadlecem nevýhodnými smlouvami způsobili státu škodu přes 150 miliónů. Muži byli v minulosti několikrát obžaloby zproštěni, nadřízené soudy ale případ pokaždé vrátily.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalý obchodní ředitel Národního bezpečnostního úřadu a státního podniku Čepro Alexandr Houška (na snímku z roku 2016)

Článek

„Ve smyslu obžaloby se cítím nevinný. Ty skutečnosti, které tam jsou uvedeny, jsou podle mého názoru přinejmenším velmi zkreslené,“ prohlásil Houška.

Bývalý šéf Čepra a Národního bezpečnostního úřadu Kadlec spolu s Houškou před více než deseti lety sepsali podle obžaloby několik nevýhodných smluv, díky kterým měl stát přijít o 156 miliónů korun. Konkrétně jde o smlouvy se společnostmi Marimpex a Czech Energospace.

Oba muži jsou obžalovaní z porušování povinnosti při správě cizího majetku mimo jiné proto, že uzavřeli smlouvy na dodávku pohonných hmot do Státních hmotných rezerv, Čepro za to vyplatilo společnosti Energospace zálohu milión dolarů, jenže k dodávce nedošlo.

Padl dolar

„Zjistili jsme, že Energospace nám pohonné látky dodat nemohl. Buď jsme ho (benzin) nemohli přijmout my, pak ho zas neměli oni. Žádal jsem je o vrácení zálohy ve výši milión dolarů. Argumentovali tím, že ji vracet nechtějí, že by s tím byly nějaké náklady,“ uvedl Houška.

Energospace nakonec zálohu vrátil, kvůli kurzu ale o skoro pět miliónů korun menší. „V té době bohužel došlo k tomu, že klesla hodnota dolaru vůči koruně. (...) Těžko můžu být odpovědný za nějakou škodu, jaká tam vznikla,“ dodal obžalovaný.

Státní zástupce bývalé manažery Čepra viní dále také z toho, že v rámci obměny státních rezerv pohonných hmot prodali benzín, aby ho pak se ztrátou koupili zpět. Ani s tím Houška nesouhlasil a odkazoval na znalecké posudky. „Ty říkají, že Čepro nikdy neprodávalo se ztrátou,“ řekl Houška.

Soudkyni případ odebrali

Houškovi s Kadlecem hrozí až šestileté vězení. Soudy už případ řeší přes sedm let, obžalovaní byli několikrát obžaloby zproštěni. Nejvyšší soud ale osvobozující rozsudky zrušil a případ vrátil. Několik bodů z obžaloby bylo mezitím promlčeno.

Letos v červnu kauzu odebral pražský městský soud soudkyni Heleně Králové, která oba obžalované už třikrát osvobodila. Podle městského soudu nerespektovala pokyny nadřízených soudů. Králové byla podobně loni odebrána i kauza údajného zneužívání Vojenského zpravodajství, které se týká Jany Nagyové, přítelkyně a pozdější manželky někdejšího premiéra Petra Nečase.

Reklama

Související témata:

Související články

Exšéf Čepra Kadlec půjde znovu před soud

Někdejší generální ředitel Čepra Tomáš Kadlec bude podle zjištění Práva muset kvůli podezření z rozsáhlých machinací na úkor této strategické státní ropné...

Výběr článků

Načítám