Hlavní obsah

Úředníci osvobození v kauze Promopro žádají po státu odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři bývalí vysoce postavení úředníci ze sekce pro české předsednictví EU, které soud osvobodil v kauze Promopro, chtějí po státu odškodnění. Dohromady jde o miliony korun. Napsal to ve čtvrtek server iRozhlas.cz. Odvolací soud potvrdil jejich nevinu letos v lednu. Pro devět obžalovaných podnikatelů soud stanovil tresty vězení. Firma Promopro zajišťovala audiovizuální techniku při českém předsednictví EU, zakázku získala v roce 2008 od úřadu vlády bez výběrového řízení.

Foto: Petr Horník, Právo

Osvobození úředníci z kauzy Promopro (zleva): Jana Hendrichová, Radomír Karlík a David Mlíčko. Zcela vpravo tehdejší jednatel Promopra Jaroslav Veselý, který si odsedí devět let.

Článek

Policie úředníky prověřovala od roku 2011, obvinila je o rok později. Kvůli údajnému účelovému a nedůvodnému upřednostnění Promopra čelili obžalobě ze zneužití pravomoci a porušení povinnosti při správě cizího majetku někdejší šéfka předsednické sekce Jana Hendrichová, právník David Mlíčko a diplomat Radomír Karlík.

Městský soud v Praze je už předloni označil za „obětní beránky”, kteří k trestné činnosti neměli žádný motiv. Soudkyně pražského vrchního soudu letos v lednu uvedla, že úředníci Promopro vybrali, protože firma byla podle jejich zjištění jediná schopná danou veřejnou zakázku splnit. [celá zpráva]

Mlíčko chce po státu 4,7 milionu korun jako náhradu nemajetkové újmy, Hendrichová ve dvou žalobách 450 000 korun a 950 000 korun jako náhradu za škodu způsobenou nesprávným úředním postupem. Žaloby byly podány na Obvodní soud pro Prahu 2, potvrdila serveru mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

Podnikatelé do vězení

U soudu bude stát zastupovat ministerstvo spravedlnosti. Jeho mluvčí Jakub Říman potvrdil, že úředníci na jaře poslali na ministerstvo žádost o mimosoudní vyrovnání. Odškodnění chce i diplomat Karlík. O žádostech resort ještě nerozhodl.

Podnikatelé dostali v kauze Promopro tresty od 3,5 do devíti let vězení. Nejvyšší devítileté tresty pražský vrchní soud potvrdil pro jednatele Promopra Jaroslava Veselého a podnikatele Vlastimila Maxu. Veselý podle rozsudku podvodně předkládal k vyúčtování i faktury za smyšlené služby. Další odsouzení muži převáděli nelegálně získané peníze na jiné firmy. Státu tak způsobili škodu v řádu stamilionů korun.

Stíhání v kauze se vyhnulo bývalému místopředsedovi vlády pro evropské záležitosti Alexandru Vondrovi (ODS), v případu měl postavení svědka a u soudu se úředníků zastal.

Reklama

Související témata:

Související články

Obří účet za ProMoPro: 848 miliónů korun

Za chybu vlády Mirka Topolánka (ODS) musí zaplatit pokutu kabinet Bohuslava Sobotky (ČSSD). Ten ve středu rozhodl z vládní rozpočtové rezervy uvolnit 848...

Výběr článků

Načítám