Hlavní obsah

Soud v Olomouci řeší zpackanou střelbu na Libavé

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Vojáci cvičí se zastaralou technikou. Z kanónu je pro ně občas problém vystřelit, potýkají se i s dalšími problémy. Také to vyplynulo na povrch před Okresním soudem v Olomouci, který se v pondělí již podruhé zabýval případem zpackané střelby z bojového vozidla pěchoty loni 18. května. Tehdy při nočním cvičení na střelnici v Přáslavicích ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá utrpěli zranění dva vojáci.

Aktéři události na Libavé u soudu v OlomouciVideo: Miloslav Hradil, Právo

 
Článek

Při nácviku střeleb z bojových vozidel pěchoty (BVP-2) jedno z nich zasáhlo střelou z kanónu další pásový transportér se třemi lidmi uvnitř, který jel vpravo od něj. Zranění utrpěli dva desátníci, příslušníci 71. mechanizovaného praporu Hranice.

Obžalobě ze spáchání trestného činu těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti čelí tři muži, kterým hrozí šest měsíců až čtyři roky vězení. Jde o řídícího střeleb Zdeňka Havalu a také střelce a velitele vozidla, ze kterého se střílelo, Marcela Kulišťáka a Luďka Niedermeiera. Soud se případem poprvé zabýval 20. září, kdy mj. vyslechl obžalované. V pondělí přišli na řadu další svědci, kteří se cvičení účastnili.

Selhávající kanón

Z kanónu měly osádky vozidel střílet při třech zastaveních. „Na prvních dvou zastávkách se z našeho nestřílelo. Kluci měli nějakou závadu na kanónu,“ řekl u soudu Jiří Bartošík, řidič bojového vozidla pěchoty, z něhož vyšla osudná střela.

Kanón se podle něj podařilo zprovoznit až na třetí zastávce. „Co bylo příčinou, nevím, neslyším komunikaci kluků ve věži. Po odstřílení z kanónu jsme se rozjeli a slyšeli, že došlo na střelnici ke zranění,“ dodal řidič. Velitel a střelec podle něj měli potíže nejen s kanónem, ale i s ventilátorem ve věži. Měli tak problém s odsáváním zplodin. „Neudělalo se nám kvůli tomu špatně, ale bylo to nepříjemné,“ poznamenal Kulišťák.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Obžalovaní Zdeněk Havala, Marcel Kulišťák a Luděk Niedermeier (na snímku zleva) v pondělí u Okresního soudu v Olomouci.

Přestože tři vozidla, která se cvičení v inkriminovanou dobu zúčastnila, měla jet ve stejné linii, dvě z nich se dostala zhruba dvě stě metrů před to, které řídil Bartošík. „Mohli se dostat před nás v době, kdy se v našem vozidle řešila závada na kanónu,“ zaspekuloval řidič.

„Vozidlo po naší levé straně se asi opozdilo,“ uvedl před soudem velitel zasaženého vozidla Lukáš Kadlec s tím, že on sám jej neviděl, protože výhled na levou stranu mu zakrývá kanón. „Sledoval jsem vozidlo po pravé straně a to jelo taky pořád dál,“ konstatoval velitel s tím, že žádný pokyn k zastavení nedostal.

„Jeli jsme pomalu, pokračovali jsme a najednou vyšla rána. V prvním okamžiku jsem zaslechl tupou ránu. Díval jsem se, zda třeba nebouchla munice, pak jsem si všiml střelce, jak začíná kolabovat. Volal jsem na věž, tam pak vše řešili, volali záchranku,“ dodal Kadlec. „Střelec možná střílel na terč vedle, zmýlit si terč se může stát,“ vyslovil svou domněnku Bartošík. Možné je podle něj také to, že došlo při střelbě k vychýlení kanónu vlivem zpětných rázů.

Jeden voják utrpěl mnohačetná zranění v oblasti břicha, hrudníku i končetin. Druhý utrpěl středně těžké poranění v oblasti lopatky

Kulišťák k tomu dodal, že náboj, který zasáhl vedlejší vozilo, mohl být vadný. Nasvědčuje tomu podle něj to, že „z kanónu se střílí dávkami, ale jen jeden se vychýlil z osy a zasáhl vedlejší vozidlo”.

Podle žalobce Jaroslava Rašendorfera nicméně chybovali všichni tři obžalovaní. Podle obžaloby porušili své povinnosti, které mají ve vojenských předpisech i v provozních řádech střelnice. „Otázkou je jen míra zavinění jednotlivých obžalovaných,“ konstatoval žalobce.

Oba postižení skončili v olomoucké fakultní nemocnici. Těžce zraněný devětadvacetiletý voják utrpěl mnohačetná zranění v oblasti břicha, hrudníku i končetin. Ministerstvo obrany později zveřejnilo, že přišel o levou ruku. V nemocnici bojoval několik dní o život. Jeho o pět let mladší kolega utrpěl středně těžké poranění v oblasti lopatky a byl po několika dnech propuštěn do domácí péče.

U jednoho z obviněných zanikl služební poměr k 31. lednu letošního roku, další dva jsou nadále ve služebním poměru vojáka z povolání. Pro jejich další službu bude zřejmě klíčové, jak v případu rozhodne soud.

Soudkyně Markéta Langerová případ odročila na 8. listopadu. Předvoláni budou ještě další svědci včetně vojáka, který byl po zásahu těžce zraněn. Poté přijdou na řadu znalecké posudky. „V úvahu přichází i vyšetřovací pokus. Necháme to na zvážení soudu,“ uvedl Rašendorfer.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám