Hlavní obsah

Zákrok policistů se zbraní proti řidiči prověřuje GIBS jako zneužití pravomoci

Právo, pab
Plzeň

Zákrok dvojice policistů v civilu, kteří na křižovatce v Plzni zablokovali jiné vozidlo a jeho řidiče se zbraní v ruce nevybíravě napadali, vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) jako trestný čin.

BEZ KOMENTÁŘE: Incident policistů v civilu s řidičem Video: Napadený řidič

 
Článek

„Mohu potvrdit, že ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby,“ řekl v pátek Právu státní zástupce Jiří Richtr, který vyšetřování GIBS dozoruje.

Přitom ještě do minulého týdne GIBS případ prošetřovala jako neoprávněnou silniční kontrolu ze strany PČR. Do stadia trestního řízení se případ dostal zřejmě po výslechu poškozeného, který v pondělí na GIBS vypovídal několik hodin.

Událost se stala 21. září na Karlovarské třídě v Plzni. Policisté v civilu v neoznačeném civilním autě donutili zastavit řidiče z Karlovarska, který je předtím blikáním upozornil na styl jejich jízdy. Podle zveřejněného záznamu z kamery v řidičově autě jeho vůz předjeli, muže donutili k zastavení a se zbraní v ruce šli k němu.

Neomluvitelné chování

Z nahrávky je také patrné, jak mu sprostě nadávají. Mužův právník říká, že jeho klienta policisté udeřili do obličeje a stále na něj mířili zbraní. Řidič se po celou dobu dožadoval toho, aby se mu prokázali služebním průkazem. Incident odsoudil ministr vnitra Milan Chovanec i krajský policejní ředitel Pavel Krákora. Oba jednání policistů označili za neomluvitelné.

Oba policisté zůstávají dál ve službě. Podle krajské policejní mluvčí Martiny Korandové přijalo vedení policie krajského ředitelství ve vztahu k policistům taková organizační opatření, aby nebyly ohroženy zájmy Policie ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám