Hlavní obsah

Nepříčetný mladík, který zavraždil kamaráda, půjde na léčení

– Ústí nad Labem • Aktualizováno
Právo, Aleš Pelikán

Dvacetiletému mladíkovi, který letos o Velikonocích ve Varnsdorfu nožem zavraždil 18letého kamaráda, nařídil ve středu Krajský soud v Ústí nad Labem ochranné psychiatrické léčení. O vině a trestu soud ani nerozhodoval, protože státní zastupitelství kvůli nepříčetnosti mladíkovo trestní stíhání zastavilo.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vražda se stala v noci na Velikonoční pondělí 17. dubna. Tělo mrtvého objevili kolemjdoucí v centru Varnsdorfu poblíž kina Panorama ráno. Již krátce po činu se ústeckým krajským kriminalistům podařilo zadržet pravděpodobného pachatele vraždy.

Ten se k činu kriminalistům přiznal. Popsal, kde doma ukryl nůž. Soud ho poslal do vazby v Teplicích, kde se pokusil v cele oběsit. Putoval tak na vězeňskou psychiatrii, kde odhalili chorobu.

Státní zástupkyně Lenka Letáčková proto na začátku září Noskovo stíhání zastavila, její krok potvrdilo minulý týden i Vrchní státní zastupitelství v Praze. Kdyby byl souzen za vraždu, hrozilo by mu deset až 18 let vězení.

Nyní je mladík v psychiatrické nemocnici. U soudního jednání osobně nebyl, lékaři jeho účast kvůli možnému zhoršení zdravotního stavu nedoporučili.

Přiložil jsem mu nůž k ohryzku, vypověděl

Kriminalistům ještě jako obviněný popsal, jak se čin stal. Večer se prý šel projít a potkal partu kamarádů, která popíjela u dětského hřiště. Tak se k nim připojil. Později prý doprovázel opilého kamaráda domů a po slovní rozepři ho bodl. „Přiložil jsem mu nůž k ohryzku krku. Začal ještě více útočit, uhnul jsem a bodnul jsem ho do pravé strany,“ vypověděl s tím, že se o další osud kamaráda nezajímal.

Podle lékařů trpí rozvíjejícím se schizofrenickým onemocněním a v době činu měl zaniklé ovládací a rozpoznávací schopnosti. Podle psychiatra Michala Hesslera se u něj schizofrenické onemocnění začalo rozvíjet zhruba před dvěma lety. „Jeho pobyt na svobodě je pro společnost nebezpečný, pokud by nebyl léčen,“ řekl u soudu Hessler s tím, že motiv hodnotí jako jednoznačně chorobný.

Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné. Státní zástupkyně se na místě možnosti na podání stížnosti vzdala, advokát mladíka si ponechal lhůtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám