Hlavní obsah

Klánovický vrah chtěl doživotí, soud jeho odvolání zamítl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Za vraždu hledače pokladů z Klánovického lesa Oldřich Konrád půjde s konečnou platností do vězení na 25 let. Pražský vrchní soud odmítl odvolání, v němž recidivista požadoval za skutek, který spáchal v roce 2014 v lese za Prahou, doživotní trest. „V neprospěch obžalovaného se totiž může odvolat pouze státní zástupce, případně poškozený,“ uvedl mluvčí soudu Jan Fořt.

Foto: Novinky

Oldřich Konrád

Článek

Doživotní trest Konrád požadoval nikoliv z lítosti nad spáchanými činy, ale především proto, že má dluhy. V dopise adresovaném soudkyni pražského městského soudu napsal, že jeho další život na svobodě nemá smysl, protože po případném propuštění z dlouhodobého výkonu trestu nebude mít kde bydlet, nebude se mít na koho obrátit a bude muset znovu řešit existenční problémy včetně svých exekucí.

Konrád v roce 2014 zastřelil v Klánovickém lese v okrese Praha-východ uzbeckého hledače pokladů, který se přiblížil k místu, kde měl Konrád ukryté nakradené šperky a další cennosti.

Před soudem střelbu Konrád přiznal, tvrdil ale, že muže nejprve napadl, protože mu chtěl ukrást detektor kovů, a až během vzájemné potyčky vyšly z pistole dvě rány, které zasáhly muže do hlavy. Třetí ránu mu Konrád následně zasadil prý z milosti. Druhý den se na místo činu vrátil s kanystrem benzínu a se slovy „Promiň, kamaráde, ať je ti země lehká“ muže zapálil.

Pátrali po něm dva roky

Policisté po Konrádovi pátrali téměř dva roky a dopadli ho až před rokem, když se chystal vykrást rodinný domek v Praze.

BEZ KOMENTÁŘE: Oldřich Konrád přichází k souduVideo: Marek Bádal, Novinky

Konrád byl už v dubnu 1990 odsouzen na sedm let za vydírání a pokus o vraždu. Od té doby se víceméně živil trestnou činností. Pravomocně byl odsouzen za třiadvacet vloupání, podle policie jich má ale na svědomí mnohem více.

„Já za to nemůžu, že svět je založenej na penězích,“ vysvětloval svou kriminální kariéru Konrád.

Reklama

Výběr článků

Načítám