Hlavní obsah

Ostudný chaos na letišti v Praze kvůli taxikářům, sjely se tam hlídky z celého okolí

Praha
Aktualizováno

Několik desítek taxikářů se sešlo v pátek odpoledne na Letišti Václava Havla Praha a snažilo se lepit samolepky na auta řidičů společnosti Uber. Na místě nejdříve začalo zasahovat několik policistů, místy je dokonce taxikáři úkolovali. Pak policie utvořila kordon a vytlačila taxikáře na chodník.

BEZ KOMENTÁŘE: Taxikáři útočí na řidiče UberVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Podle reportéra Novinek, který je na místě, bylo po 15. hodině před Terminálem 2 asi padesát taxikářů, kteří čekali u vjezdu na parkoviště a lepili samolepky ilegální transport na auta Uberu. Na akci dohlížely desítky policistů. Ti jednotlivé taxikáře ztotožňovali, ale dále nijak nezasahovali. Policie protestující vyháněla ze silnice, aby nebránili provozu. Na místo míří další hlídky z celého okolí.

Samotní taxikáři se přítomným novinářům nechtěli k ničemu vyjádřit. Při příjezdu řidiče Uberu začal jeden z taxikářů vykřikovat: „Tady je jeden, co neplatí daně. Podívejte se paní Krnáčová.“

„Udělej si papíry jako my, kdyby si je měl, tak je ukážeš policajtům, ale máš h...,“ vykřikoval jiný protestující na dalšího řidiče. V průběhu odpoledne přijely na letiště posily, které protestujícím taxikářům zatarasily cestu, aby nemohli na silnici a k přijíždějícím autům.

Foto: Novinky

Taxikáři útočí na řidiče Uber

Zhruba po 16. hodině se taxikáři přesunuli před Terminál jedna, kde opět lepili nálepky na domnělé vozy Uberu. Následně na místo dorazila pořádková jednotka policie, která taxikáře vytlačila na chodník. Ti se pak vrátili před Terminál 2.

Po 17. hodině se taxikáři rozešli, podle jednoho z nich mají protesty pokračovat v pondělí.

Letiště spadá pod správu cizinecké policie. „O tom že aktivity taxikářů budou pokračovat i v pátek jsme věděli,” řekla novinářům mluvčí cizinecké police Kateřina Rendlová. „Byli jsme na tu situaci připraveni. Cestujících se to nijak nedotklo,” dodala.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová o protestu taxikářů na letištiVideo: Novinky

„To, co dělají taxikáři na Letišti Václava Havla, je ostudné a hodně to vypovídá o jejich inteligenci,” reagovala na incidenty pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Podle ní celá záležitost kolem Uberu už měla být dávno vyřešena vhodnou legislativou, která by stanovila jasná pravidla. To je podle ní úkolem pro příslušná ministerstva. „Nejde mi o to, tyto moderní služby zakazovat, naopak musí být vytvořeny férové podmínky, které budou stejné pro všechny. To platí v případě Uberu, ale i Airbnb,“ dodala.

Ve čtvrtek taxikáři zaútočili na řidiče Uberu. Napadli jej slovně a jeden z nich mu rozbil čelní sklo. Auto mu také polepili nápisy ilegální transport. Nejagresivnějšího z nich policisté zadrželi a podezřívají ho z trestného činu poškození cizí věci. [celá zpráva]

„Jsme zděšeni tím, co se stalo řidiči využívajícímu aplikaci Uber. Tento druh zastrašování je v moderní společnosti naprosto nepřijatelný a nemůže být tolerován,” reagovala mluvčí Uberu Miroslava Jozová.

Reklama

Výběr článků

Načítám