Hlavní obsah

Rána a pak sloup vody. Hasiči odstřelovali nebezpečné kmeny pod hladinou nádrže

Právo, Milan Vojtek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břeclav

Osmnáct kmenů stromů, které bránily plavbě lodí, odstranili tento týden hasičští střelmistři na dolní nádrži vodního díla Nové Mlýny na Břeclavsku. Práce ukončili v pátek, je však možné, že se na místo ještě v blízké budoucnosti vrátí. Jedná se totiž jen o část překážek, které se tu kvůli suchu a poklesu hladiny objevily.

BEZ KOMENTÁŘE: Odstřel v Pavlově

 
Článek

Na problémy s klesající hladinou a s objevujícími se překážkami začali na přelomu jara a léta upozorňovat vodní záchranáři. Vytipovaných nebezpečných míst bylo celkem víc než pět desítek.

„To nezbytné, co bylo zapotřebí udělat pro vyčištění plavební dráhy, máme splněno,” uvedl Stanislav Hrdlička z Vodní záchranné služby Pavlov.

Další zásahy však možná ještě přijdou. Podle mluvčího Povodí Moravy bude záležet na personálních, časových a finančních možnostech zúčastněných stran.

Foto: Jiří Král (hasiči Kly)

Shořelá cisterna hasičů v obci Kly na Mělnicku.

Střelmistři s pracemi začali tento týden v pondělí, celkem provedli 32 odstřelů.

„Ten nesoulad mezi počtem odstřelů a počtem zlikvidovaných překážek je zapříčiněn skutečností, že byli při práci limitování možností použít nejvýše desetikilogramovou nálož. Některé stromy tak museli odstřelit na dva či více pokusů. Není ani divu, vždyť největší z nich měl obvod pět a půl metru,“ vysvětlil Hrdlička.

Skoro tři sta kilo trhaviny

Lidé zapojení do akce strávili kvůli umísťování 285 kilogramů průmyslové trhaviny na vodě za týden celkem 42 hodin. Při padesáti ponorech byli potápěči pod vodou celkem dvacet hodin.

„Počasí nám přálo, tedy s výjimkou čtvrtečního odpoledne, kdy jsme pro silný vítr a vlny museli práce předčasně ukončit,“ dodal Hrdlička.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Střelmistři hasičů obhlíží výsledek exploze

Hladina nádrže klesla v důsledku sucha a také kvůli nutnosti nadlepšovat průtok v dolním toku Dyje a kvůli poskytování vody pro závlahu. Letos spadla proti plánované kótě zásobního prostoru o 135 centimetrů. To znamenalo nebezpečí zejména pro výletní lodě, které tu jezdí, i kdyý nejen pro ně.

Zatímco na normální hladině byla plavba vcelku bezpečná, klesající hladina odhalovala stále nové a nové překážky. Některé stačili vodní záchranáři zaměřit a informovat o nich posádku lodi, jenže překážek stále přibývalo, až nakonec jedno plavidlo havarovalo. Vodní záchranáři museli evakuovat cestující a poškozené lodi pomoci do přístavu. Tam čeká, až bude možné ji zvednout a opravit.

Škody mají na své technice i vodní záchranáři a před týdnem na překážku narazil také kiter, plavící se na prknu s plachou po hladině.

„Tečkou za tím jsou poškozené neoprenové obleky potápěčů, prořezané o ostré škeble, lemující kmeny stromů pod vodou,“ dodal Hrdlička.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám