Hlavní obsah

Lupič, kterého zabila seniorka v Ostravě, byl nepolepšitelný násilník

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mladý muž, který se ve středu večer vloupal do rodinného domu v Ostravě-Nové Vsi a kterému se jeho oběť postavila s nožem v ruce i za cenu, že ho připraví o život, byl problémovým recidivistou. V pátek to potvrdila policie. Případ, jenž na sociálních sítích vzbudil velké ohlasy čtenářů, kteří ženu oslavují pro její nebojácnost, tak dostává jasnější obrysy.

Píchla jsem ho pootevřenými dveřmi, popsala ženaVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Incident se stal v místech s poměrně řídkou obytnou zástavbou. Ženu večer probudilo bouchání na dveře, křik a vyhrožování zabitím. Lupič nejprve rozbil vchodové dveře a po nějaké době se s důchodkyní přetlačoval ve dveřích mezi předsíní a obývacím pokojem.

Žena ho mezerou mezi dveřmi bodla nožem, který předtím v rychlosti sebrala v kuchyni, a dveře za ním přibouchla. Přivolaní policisté našli mrtvého muže v předsíni a vystrašenou seniorku v obývacím pokoji. [celá zpráva]

Foto: Aleš Honus, Právo

Žena, která se zloději bránila s nožem v ruce.

V pátek ráno policie uvedla, že muž byl velmi problémovým jedincem. „Byl již opakovaně trestán pro trestnou činnost majetkového i násilného charakteru,“ řekla mluvčí policie Lenka Sikorová.

Doplnila také, že muž s velkou pravděpodobností ženu nenapadl poprvé. Seniorka tvrdí, že již na konci srpna ji mladík doma povalil na zem a ukradl jí zhruba 20 tisíc korun. „Policisté se skutečně zabývají i dřívějším oznámením ženy, podle kterého jí měla být odcizena finanční hotovost,“ doplnila mluvčí.

Samotná žena ovšem policistům tehdy příliš informací k případu nedala, protože totožnost muže neznala.

Nutná sebeobrana

V souvislosti se středečním případem policie z úřední povinnosti zahájila tzv. úkony trestního řízení pro podezření z ublížení na zdraví s následkem smrti. Vše ale nasvědčuje tomu, že případ bude odložen a bude kvalifikován jako nutná obrana.

Než k tomu eventuálně dojde, však ještě nějakou dobu potrvá — v takových případech totiž policie nemůže stavět na jediné, byť sebevíce věrohodné výpovědi. Případné odložení případu je tak zřejmě záležitostí i několika týdnů.

„V tuto chvíli zjišťujeme, zda žena jednala v mezích nutné obrany. Za tímto účelem je nutné vypracovat znalecký posudek a zároveň musíme prověřit všechny okolnosti případu,“ potvrdila mluvčí policie.

Reklama

Výběr článků

Načítám