Hlavní obsah

Zdravotní sestra Marešová žaluje stát o odškodné pět miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová zažalovala stát o téměř pět miliónů korun. Peníze chce za neprokázané obvinění, že usmrtila šest pacientů v rumburské nemocnici. Uvedl to ve čtvrtek server iRozhlas.cz. Marešová čelila obžalobě z vraždy, ve vazbě strávila víc než rok. Soud ji ale nakonec osvobodil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Bývalá zdravotní sestra Věra Marešová u Vrchního soudu v Praze

Článek

„Obvodní soud pro Prahu 2 obdržel žalobu, kterou žalobkyně žádá odškodné ve výši téměř pět miliónů korun. Soud v současné době čeká na vyjádření strany žalované,” sdělila pro Radiožurnál mluvčí soudu Marcela Pröllerová.

Marešová se domáhá odškodnění po ministerstvu spravedlnosti, které jí letos mimosoudně vyplatilo víc než milión korun. [celá zpráva]

Advokátka Marešové Iva Jónová v minulosti vzkázala, že přiznané peníze nepokryly škodu, kterou stát Marešové způsobil.

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová se k žalobě nechtěla vyjadřovat. „Mimosoudně uspokojená částka obsahovala náhradu ušlého výdělku, náhradu za náklady obhajoby a satisfakci za nemajetkovou újmu způsobenou vazbou. Ve zbývající části, kterou paní Věra Marešová uplatňuje, existuje spor, který je aktuálně v počáteční fázi, a podrobnosti proto nebudeme dále komentovat,” uvedla pro Radiožurnál Schejbalová.

Žalobce žádal doživotí

Marešová čelila obžalobě, podle které v rumburské nemocnici v letech 2010 až 2014 píchala pacientům silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Vyšetřování odstartovalo úmrtí jedné pacientky. Policie Marešovou v létě 2014 obvinila nejprve z této vraždy, na základě znaleckého posudku pak z dalších pěti vražd. Státní zástupce pro ni žádal doživotí.

Ústecký krajský soud Marešovou loni v lednu obžaloby zprostil. Dospěl k závěru, že není prokázáno, že by se skutky vůbec staly. Jeho stanovisko následně pravomocně potvrdil Vrchní soud v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám