Hlavní obsah

Nalehl mi na nůž, hájil se Rumun, který připravil mladíka o slezinu. Odsedí si čtyři roky

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Čtyři roky ve vězení stráví čtyřiadvacetiletý Rumun Dumitru Novac za to, že během hádky poblíž humpoleckého klubu bodl svého soka do hrudníku. Poškozený přišel kvůli útoku o slezinu, Novac se hájil tím, že mu na nůž mladík nalehl. Stejně jako prvoinstanční ani Vrchní soud v Praze Rumunovi neuvěřil a rozsudek mu ve středu potvrdil.

Foto: Marek Badal

Eskorta odvádí Dumitru Novaca ze soudní síně

Článek

Novac se loni v červnu pohádal s o rok a půl mladším mužem poblíž klubu Hell v Humpolci. Mladík prý na Novaka pokřikoval, že je cikán. Novac byl tehdy v České republice sotva tři týdny a porozuměl právě jen poslední slovo. To ho rozčililo natolik, že si došel na ubytovnu, kde bydlel, pro kuchyňský nůž a vrátil se na ulici. Tam se s mladíkem začal prát a během toho ho bodl nožem do hrudníku.

Jen díky včasné pomoci svědků i přivolaných záchranářů mladý muž přežil. Novac tvrdil, že poškozený na nůž s čtrnácticentimetrovou čepelí nalehl. Znalci ale tuto verzi jednoznačně vyloučili. Novac poté tvrdil, že se jen bránil, nicméně fakt, že si došel pro kuchyňský nůž, soud přesvědčil o opaku.

Místo vraždy ublížení na zdraví

Novac byl původně obžalovaný z pokusu o vraždu, soudce táborské pobočky Krajského soudu v Českých Budějovicích ale nakonec čin překvalifikoval na těžké ublížení na zdraví. Po provedeném dokazování senát soudu dospěl k názoru, že Rumun vraždit nechtěl.

Závěry soudu se ale nelíbily státnímu zastupitelství. Podle něj minimálně nepřímý úmysl mladíka usmrtit Novac měl. „Už jen proto, že se připraví, dojde si pro ten nůž, a za to dostane jen čtyři roky?“ podivovala se státní zástupkyně.

Předsedkyně odvolacího senátu Pavla Augustinová ale její námitky odmítla. „Trest odpovídá okolnostem případu a osobnosti obžalovaného,“ uvedla soudkyně. „Z charakteru použité zbraně nelze úmysl usmrtit usuzovat. Obžalovaný útok vedl z boku a zasáhl poškozeného jen jednou přesto, že měl čas útok opakovat,“ dodala s tím, že poškozený v době bodnutí na Novakovi ležel. Rumun navíc reagoval na předchozí slovní urážku.

O nutnou obranu nešlo

Jako polehčující okolnosti pak soud vzal v potaz dobrou možnost Novakovi resocializace a projevené lítosti bezprostředně po činu. Na druhou stranu mu nepomohl fakt, že mladík přišel o slezinu a má tak trvale narušený imunitní systém.

Proto soud také zamítl návrh Novakova obhájce na zproštění obžaloby. „Nešlo o nutnou obranu. Obžalovaný se cíleně vyzbrojil kuchyňským nožem a z videozáznamů je patrné, že poškozeného přímo provokoval k útoku, aby zbraň mohl použít,“ vysvětlovala Augustinová. „Takže o beztrestnosti nemůže být ani řeč,“ dodala.

Novac také bude po vykonání trestu vyhoštěn z republiky na deset let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám