Hlavní obsah

NS zrušil verdikt nad policistou, který měl nabádat zadrženého, aby se radši zabil

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

U Nejvyššího soudu (NS) našel zastání bývalý policista Jiří Zemánek, odsouzený za účast na sebevraždě a porušení povinnosti strážní služby. Zemánek původně dostal podmínku za to, že měl nabádat zadrženého recidivistu k sebevraždě, přičemž muž zadržený na policejní stanici následně vyskočil z okna. Podle verdiktu NS předchozí soudy postavily odsuzující verdikt na závěrech, které neměly oporu v důkazech.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Zemánek, Petr Kölbl a Roman Leikeb u brněnského soudu. Archivní snímek

Článek

K události došlo před třemi lety na služebně Brno-Výstaviště. Policisté tam přivedli zadrženého recidivistu, který ze svých dvaačtyřiceti let života strávil dvacet let za mřížemi.

Recidivista měl být nedbale připoután k zábradlí a Zemánek mu měl oznámit: „‚Buď se ke všemu přiznáš, anebo bude lepší, když se zabiješ. Okrádáš slušné lidi a bude lepší, když se zabiješ.“ Recidivista pak vyskočil z okna v pátém patře a dopadl na střechu kuchyňky o tři patra níž.

Zraněného muže pak měli najít policisté Roman Leikeb a Petr Kölbl, kteří mu měli dát co proto. Recidivistu se zlomenou nohou podle verdiktu soudu vlekli do schodů, přičemž mu měli dát několik ran nedbajíce nářků poraněného muže.

Zemánkův případ se vrátí k městskému soudu

Zemánek, Leikeb i Kölbl dostali podmínky a všichni tři se obrátili na NS. Ten ale vyhověl jen Zemánkovi, na jehož stranu se postavilo i Nejvyšší státní zastupitelství s tím, že Zemánek neměl zadrženého střežit a není jasné, jakou povinnost měl tedy vlastně porušit.

„Soud neučinil dokazování v rozsahu nezbytném pro přijetí zásadních skutkových závěrů, na nichž by teprve mohlo být vystavěno právní posouzení věci, přičemž ani stávající rozsah provedených důkazů dosud nehodnotil v souladu s trestním řádem,“ dal Zemánkovi za pravdu senát v čele s Pavlem Šilhaveckým.

Případ se tak nyní vrací k Městskému soudu v Brně, který musí znovu posoudit Zemánkovu vinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám