Hlavní obsah

Soud potvrdil policistům podmínky za týrání zadrženého. Jednomu trest snížil

Právo, ČTK, pko
Brno
Aktualizováno

Krajský soud v Brně potvrdil podmíněné tresty policistům Petru Kölblovi a Romanu Leikebovi a uznal je vinnými z krutého zacházení se zadrženým mužem. Odsouzeni jsou na dva a půl roku vězení s odkladem na čtyři roky. Třetímu policistovi Jiřímu Zemánkovi soud snížil původní trest jeden a půl roku s odkladem na dva a půl roku na roční podmínku s odkladem na dva roky.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jiří Zemánek, Petr Kölbl a Roman Leikeb u brněnského městského soudu.

Článek

Všichni tři měli také poškozenému nahradit újmu na zdraví celkem 300 tisíci korunami. Nově mu však musí zaplatit jen první dva dohromady 100 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný, lze proti němu podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Policisté přivedli na podzim roku 2014 na služebnu oddělení Brno-Výstaviště muže, kterého podezřívali z několika vloupání. Později se ukázalo, že jde o recidivistu, jenž ve dvaačtyřiceti letech strávil dvacet let za mřížemi.

Zemánek měl muži říct, aby se přiznal, nebo raději skočil z okna. Podezřelý měl poté skočit z pátého patra a dopadnout na střechu druhého patra, přičemž si zlomil nohu. Kölbl a Leikeb ho pak měli tvrdě zbít a vlekli jej se zlomenou nohou po schodech. Muž křičel bolestí, měl pěnu u úst a mělký dech, uvedl při odůvodnění soudce Otevřel.

Policisté takovou verzi odmítli s tím, že nikoho nezbili ani k sebevraždě neponoukali. Recidivista se prý pokusil o útěk tak, že přeskočil zábradlí a pak z třetího patra skočil na střechu o patro níže.

Zadržený dostal trest

„Je to všechno lež. Celý život jsem se snažil žít slušně morálně, věřil jsem v dobro v lidech. Teď jsem byl nucen se zadlužit, abych mohl zaplatit obhajobu. Je to škodolibý asociál, chtěl utéct a vymyslel si tento příběh, aby to zastřel,“ hájil se v dubnu u soudu Zemánek.

Pozdější soud zadrženému muži nakonec za vloupání, kvůli kterým byl původně policisty zadržen, uložil 3,5 roku vězení. Soudce Otevřel odmítl, že by soud měl jednoduše odmítnout recidivistovu verzi jen proto, že se jedná o zločince.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám