Hlavní obsah

Za střevní potíže hudebního souboru v Praze mohly noroviry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Za střevními potížemi hudebního souboru ze Švýcarska, které řešili minulý týden pražští záchranáři, byla infekce způsobená noroviry. Ukázaly to testy, které udělala hygienická stanice.

Foto: ZZS Praha

Interiér speciálního vozu Atego pražských záchranářů, který zasahoval u hudebníků. Ilustrační foto

Článek

„Přítomnost norovirů byla prokázána laboratorním vyšetřením odebraných vzorků. Původní podezření, že by se hudebníci otrávili jídlem v některé z pražských restaurací, se tak nepotvrdilo,“ uvedl šéf pražských hygieniků Jan Jarolímek.

Doplnil, že zdravotní potíže neměl ani personál hotelu Duo, kde hudebníci bydleli, ani další ubytovaní hosté.

Deset lidí ze třiadvacetičlenné skupiny měli střevní potíže v noci na pátek, kdy k nim vyjela záchranná služba. Ta následně převezla do nemocnice osm dívek ve věku od 10 do 17 let a jednoho muže.

Už minulý týden hygiena uvedla, že jde pravděpodobně o střevní potíže. Prověřovala ale také hotelovou kuchyni i restaurace, kde skupina jedla.

Viroví původci střevních onemocnění (nejčastěji noroviry) jsou často hlášenou infekcí letního období a právě noroviry jsou považovány za nejčastější původce onemocnění zažívacího traktu dětí a dospělých. Zdrojem této nákazy je nemocný člověk, onemocnění se přenáší úzkým kontaktem v kolektivu a fekálně orální cestou. Po jednom až dvou dnech po nákaze dojde k rozvoji zdravotních potíží, kdy dominuje bolest břicha, zvracení a nečetné vodnaté stolice, teplota do 38 °C. Zdroj: Hygienická stanice hl. m. Prahy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám