Hlavní obsah

Bělorus vraždící na Florenci neuspěl u Ústavního soudu

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Marně se snažil soudce Ústavního soudu (ÚS) přimět ke zmírnění svého trestu Bělorus Alexandr Astapčuk potrestaný 15 lety vězení za vraždu svého známého z Lotyšska. Vrah si stěžoval, že konflikt byl prý vyvolán obětí a sám se jen bál o holý život, přičemž nechtěl vraždit. Jeho stesky ale senát v čele se soudcem zpravodajem Vojtěchem Šimíčkem smetl ze stolu.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

K vraždě došlo o prázdninách před dvěma lety za bílého dne u autobusové zastávky v Praze na Florenci. Oba muži se nejprve pohádali kvůli dívce a pak se začali prát.

Astapčuk vyšel z bitky jako poražený, ovšem s prohrou se nesmířil a odcházejícího soka bodl osmkrát nožem do krku, břicha a hrudníku. Celý spor na velmi frekventovaném místě viděly desítky svědků a zachytily ho i kamery.

„Soudy si udělaly závěr o jeho vině a úmyslném zavinění ještě před tím, než by pro tyto závěry svědčily jakékoliv důkazy. Následně vedené důkazní řízení poté již směřovalo k předem učiněnému závěru o vině stěžovatele,“ napsal do ústavní stížnosti Astapčukův advokát.

Astapčuk také tvrdil, že si útok nepamatuje, protože trpí schizofrenií a byl pod vlivem drog. Podle znalců ale duševní nemoc jen simuluje.

„ÚS neshledal, že by průběh dokazování před obecnými soudy, stejně jako hodnocení provedených důkazů, neslo znaky jednostrannosti. Dotčené trestní řízení bylo jako celek spravedlivé,“ napsali do odmítavého stanoviska soudci.

Astapčuk dostal kromě vězení i trest vyhoštění. V minulosti se už v tuzemsku dopustil loupeže a ublížení na zdraví.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám