Hlavní obsah

Vodu ve Vltavě zbarvil do ruda pigment

Novinky, jap
Praha
Aktualizováno

Voda ve Vltavě se v pondělí odpoledne zbarvila v úseku od pražského Mánesa po Národní divadlo do ruda. Do řeky se dostal zřejmě pigment, který se přidává do barev, uvedli hasiči poté, co vodu analyzovali. K akci se přihlásila na své facebookové stránce umělecká skupina Bolt958, která kritizuje využívání výstavní síně Mánes k akcím nesouvisejícím s uměním.

BEZ KOMENTÁŘE: Stopy červené barvy na budově MánesVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Analyzovaná látka není v databázi nebezpečných látek, pravděpodobně se jedná o anorganický pigment do barev. Látka se rozpustila, nebezpečí nehrozí,“ uvedl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Kdo látku do řeky vlil, se zatím neví. Záležitostí se zabývá policie.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Hladina Vltavy u Mánesa se zbarvila do ruda.

Na místě zasahovaly dvě jednotky hasičů včetně chemiků. K dispozici měli také člun.

Na budovu Mánesa někdo také vychrstl červenou barvu.

Na sociální síti zveřejnili členové skupiny fotografie ukazující, jak z budovy Mánesa nalévají barvu do vody. "Mánes má sloužit umělcům, avšak v současné době je spíše rozděluje. V prostorách výstavní síně se střídají komerční akce typu výstavy PlayStation, Ferrari anebo momentálně prodejna Reebok s tělocvičnou," napsala skupina na Facebooku. Akcí chce Bolt958 podle svého vyjádření vyvolat debaty o využití budovy.

Budovu s výstavní síní nechal koncem 20. let 20. století postavit Spolek výtvarných umělců Mánes, jehož prvním předsedou byl malíř Mikoláš Aleš. Nyní budovu provozuje Nadace českého výtvarného umění, které památku přiřkly po letech sporů soudy. Neuznaly nástupnictví spolku Mánes, který obnovil svou činnost po roce 1989.

Nadace čelila v minulých letech kritice části výtvarné obce, že s výtvarnou scénou nekomunikuje, nehospodárně nakládá se svým majetkem, její správní rada není volena transparentně a nenechá mezi sebe vstoupit zástupce mladší generace výtvarníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám