Hlavní obsah

Na Václavském náměstí v Praze evakuovali kvůli požáru hotel Juliš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kvůli požáru kabelových rozvodů, který se rozšířil i na lešení, musel být v pondělí večer evakuován hotel Juliš na pražském Václavském náměstí. Kouř se rozšířil do všech pater hotelu, informovali hasiči na twitteru. Podle dosavadních informací nebyl nikdo zraněn, příčinu požáru i způsobené škody zjišťují vyšetřovatelé.

Požár hotelu Juliš na Václavském náměstí v PrazeVideo: Novinky

 
Článek

„Ze suterénu se to po plastovém zakrytí lešení rozšířilo do vyšších pater. Celý hotel je zakouřený, provádíme evakuaci,” řekl po 21:00 mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Na místě je desítka hasičských vozů. Podle vyjádření hasičů na twitteru je požár pod kontrolou, bylo evakuováno zhruba 70 hostů.

O hosty se postará majitel hotelu, hasiči je po 22. hodině pustili do pokojů pro osobní věci. Hosté byli evakuováni za deště, někteří zůstali v hale, jiní čekali před hotelem nebo se přesunuli do okolních restaurací.

Hotel je z přední strany orientovaný na náměstí, vzadu sousedí s Františkánskou zahradou. Hotel nechal postavit pražský kavárník a provozovatel slavné cukrárny Karel Juliš. Architektem funkcionalistické stavby, která je zapsaná na seznam kulturních památek, byl Pavel Janák. Po únoru 1948 byl hotel znárodněn a přejmenován na Tatran.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Hotel Juliš na Václavském náměstí v Praze (archivní snímek).

Po roce 1989 ho získala zpátky rodina Karla Juliše. „Noví vlastníci chtěli provést pouze dílčí opravy a podnik dále provozovat, průzkumy ale ukázaly, že stavba je ve špatném stavu a celková rekonstrukce je nevyhnutelná. Na to, ale Julišovi neměli dostatek peněz, a rozhodli se proto hotel prodat,” uvádí se na webu hotelu. V letech 1998 až 2003 prošla budova rozsáhlou rekonstrukcí a poté se znovu otevřela hostům.

Reklama

Související témata:
Lukáš Juliš

Výběr článků

Načítám