Hlavní obsah

Za smrt vězně na Pankráci navrhla inspekce obžalovat dozorce a sestru

Právo, Radim Vaculík, Jakub Troníček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V souvislosti s úmrtím vězně v pankrácké věznici v Praze žádá Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) postavit před soud vězeňského dozorce a zdravotní sestru. Vězeň zemřel loni o Vánocích poté, co byl kvůli záměně vězňů předávkován metadonem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Vězeňská cela na Pankráci. Ilustrační foto

Článek

„V pondělí jsme obdrželi návrh na podání obžaloby na dva lidi – zaměstnankyni Vězeňské služby ČR a příslušníka Vězeňské služby ČR. Ženě hrozí za zločin usmrcení z nedbalosti jeden rok až šest let vězení, muži za porušení povinnosti dozorčí služby až dva roky,“ řekla v úterý Právu mluvčí pražských městských žalobců Štěpánka Zenklová.

Muž odsouzený za porušení zákazu řízení zemřel v pankrácké věznici loni 25. prosince poté, co dozorci zaměnili dva vězně ze stejného patra se stejným příjmením.

Podali mu metadon, který se používá při odvykací léčbě u lidí závislých na heroinu nebo morfiu jako náhražka drogy. „Na léčbu poslali jiného vězně, než kterému byla určena,“ řekl už dříve Právu jeho zdroj. [celá zpráva] Zdravotní sestra pak měla muži metadon podat.

Silná dávka

Po tragédii skončili mimo službu tři lidé. Trestní oznámení kvůli případu podala i přítelkyně vězně. Personálu věznice vyčítá to, že i když si uvědomil svůj omyl, nepomohl mu.

„Zemřelému byla podána dávka ve výši 105 mililitrů, což je pro člověka, který nikdy neužíval heroin a nepřišel do styku s metadonem, dávka smrtelná. Běžná dávka na den se pohybuje okolo 20 ml,“ cituje server irozhlas.cz trestní oznámení.

Jiří Presl, šéf organizace Drop In, která pomáhá drogově závislým, už dříve Právu řekl, že u člověka, který do té doby s opiáty neměl žádnou zkušenost, může vést podání metadonu k utlumení a ospalosti.

„Když by ta dávka byla příliš velká, může se spánek prohloubit do bezvědomí a následně kómatu se zástavou dechu,“ popsal Presl.

Reklama

Výběr článků

Načítám