Hlavní obsah

Pes je desátý den uvězněný v noře. Nepomohla ani deka hárající feny

Právo, mip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semily

Naděje, že příběh v noře uvězněného psa Barta v Českém ráji na Semilsku skončí happy endem, dál a dál klesají. Zvíře minulý týden zaběhlo do liščího úkrytu ve skále a už se nedostalo ven. Záchranné akce, na nichž se ve Skalanech u Vyskeře podíleli profesionální i dobrovolní hasiči či záchranáři až z Olomouce a Plzně, už skončily.

Foto: Facebook Dagmar Kubištové

Záchranných prací se v minulých dnech účastnilo mnoho lidí.

Článek

„Po technické stránce už nemáme žádné možnosti, jak psa dostat ven,“ řekl Právu semilský profesionální hasič Pavel Viták, který záchranné akce na místě vedl.

„Prostor je v tuto chvíli ohrazen, aby tam nikdo nevstupoval, a monitoruje ho fotopast. Žádné jiné kroky už se dělat nebudou. I majitelka psa nám vzkázala, že už si nepřeje, aby se v tom pokračovalo,“ dodal Viták.

Foto: Facebook Dagmar Kubištové

Záchranných prací se v minulých dnech účastnilo mnoho lidí.

Fotopast lokalitu hlídá pro případ, že by se lišce a psovi podařilo vyhrabat ven, jak si všichni, kteří se na záchraně podíleli, přejí. Už od pondělí však nejsou slyšet z nory žádné zvuky.

Předsedkyně Ligy na ochranu zvířat Dagmar Kubištová přivezla na místo deky od silně hárající psí fenky, aby tím stimulovala psa, aby se snažil vyhrabat. Ani to však zatím nepomohlo.

„Přijela jsem záchranáře psychicky podpořit a málem jsem se tam sesypala já. Rozbrečelo mě, jak se ti hoši snaží, a zatím žádný výsledek,“ popsala na Facebooku Kubištová, která s sebou přivezla i odchytové tyče a další pomůcky, kdyby se Barta podařilo dostat ven.

Foto: Facebook Dagmar Kubištové

Záchranných prací se v minulých dnech účastnilo mnoho lidí.

Majitelka border teriéra Barta byla minulý týden v pondělí na místě na borůvkách, když se jí zvíře zaběhlo. Bart vnikl do skalní nory za liškou, ven se však už nedostal.

Záchranářům nepomohly ani speciální přístroje jako štěrbinová kamera či echolokátor. Jediným úspěchem bylo, že se o víkendu podařilo odstranit zával uvnitř nory. Ke zvířatům se přesto dostat nepodařilo.

Pokud se pes sám nevyhrabe, bude muset dožít ve skále.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám