Hlavní obsah

Terčem zlodějů jsou teď auta houbařů a borůvkářů

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pootevřené střešní okno. Opomenutí, na které nezapomene Jitka Korbelová z Českých Budějovic. Když o uplynulém víkendu sbírala borůvky v lese u Borovan, auto jí vykradl zloděj. Přišla o mobilní telefon a autosedačku.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Ilustrační foto

Článek

Lesy jsou v těchto dnech plné houbařů a sběračů borůvek. Svá auta většinou zaparkují na okrajích silnic, vjezd přímo do lesů je zakázán. A právě opuštěné vozy se stávají snadným terčem pro zloděje. Sběrači tak paradoxně kvůli pár vydělaným stovkám přicházejí o tisíce korun.

„Byla to moje hloupost, střešní okno jsem zapomněla zavřít. Mobil jsem nechala zavřený v přihrádce, protože jsem se bála, abych ho v lese neztratila. Když jsem se k autu vrátila, okénko bylo rozmlácené a věci z přihrádky vyházené na sedačkách,“ popsala nepříjemnou situaci okradená žena s tím, že s autem dojela domů a okamžitě zavolala policii.

Vůbec mě nenapadlo batoh pomalovaný spidermanem schovat.
Martin Hájek

Zloděje lákají i zdánlivé maličkosti, auto vykradou i kvůli krabičce cigaret. Takovou zkušenost má i Martin Hájek. Loni nechal jeho šestiletý syn na sedačce dětský batoh. „Vůbec mě nenapadlo batoh pomalovaný spidermanem schovat. Vojtík v něm měl pastelky a omalovánky. Když jsme se asi po dvou hodinách vrátili s plným košem hub, bylo u auta vymlácené zadní okno,“ řekl Hájek. „A batoh se válel ve stoce. Výlet na houby mě tak stál přes pět tisíc korun,“ dodal pro Právo Hájek s tím, že od té doby nenechá v autě ani propisku.

Případů přibývá

Zloději navíc neváhají vykrást auto, když zjistí, že na zadním sedadle nebo v kufru už jsou lesní plody nasbírané a pilný sběrač pokračuje v trhání o kus dál. Litr borůvek se totiž letos vykupuje v průměru za sto korun. Kilo pravých hřibů za sto dvacet korun a kilo smrže dokonce za pět set korun. Pro zloděje to jsou bezpracně a rychle vydělané peníze. Policisté varují, že může jít i o organizované party.

Případy vykradení v těchto dnech na jihu Čech narůstají, auta parkující na okrajích lesů jsou pro zloděje snadným cílem. Dopadnout pachatele je přitom téměř bez šance. „Vjezd do lesů je ze zákona zakázán. Nikdy jsem se nesetkal s tím, že bychom někomu udělili výjimku kvůli sběru borůvek. To nelze,“ řekl Ladislav Laluch, vedoucí lesní výroby firmy Lesy a rybníky České Budějovice. Policisté proto radí parkovat na nejbližších parkovištích. Ty ale u většiny lesů nejsou.

Další rada – parkujte auta hromadně

„Pokud je to možné, je dobré parkovat na jednom místě více aut. Zloděj tak nemá úplný přehled o tom, zda ve voze někdo je nebo není,“ doporučuje mluvčí jihočeské policie Miroslav Doubek s tím, že sběrači lesních plodů by měli také zkontrolovat, zda jsou zavřena všechna okna i dveře.

„A v autě nenechávat žádné cenné věci, a to ani v kufru,“ dodal mluvčí policie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám