Hlavní obsah

Za pád pětiletého dítěte z lanovky na Monínci může provozovatel, tvrdí Drážní inspekce

– Příbram
Novinky, Ondřej Kořínek

Pochybení provozovatele stálo za pádem pětiletého chlapce z lanovky na sjezdovce v Monínci na Příbramsku. Na dotaz Novinek to řekl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Případ se nyní bude řešit ve správním řízení, podezření na trestný čin se nepotvrdilo.

Foto: Miroslav Šára, Novinky

Ski areál Monínec

Článek

„Drážní inspekce tuto mimořádnou událost uzavřela s tím, že její příčinou byla chyba na straně provozovatele lanovky, kdy došlo k porušení jeho vnitřních předpisů. V souvislosti s výsledky šetření přijal provozovatel dráhy opatření k předcházení takovýchto událostí,“ informoval Drápal.

Z výsledku vyšetřování vyplývá, že selhala obsluha lanovky. Mluvčí inspekce však detaily vyšetřování ani závěr blíž komentovat nechtěl. Ředitel areálu Monínec Jaroslav Krejčí v pondělí sdělil, že závěry ještě nezná, inspekce ho pouze informovala, že případ předává Drážnímu úřadu. „Ten je správním orgánem, až budu mít jeho vyjádření, mohu se k případu vyjádřit,“ konstatoval Krejčí.

Trestný čin se nestal

Policie vyšetřování ukončila již v březnu s tím, že nebylo zjištěno podezření z trestného činu. Vyšetřovatelé proto případ předali městskému úřadu Sedlec-Prčice, pod který oblast Monínce spadá a který je zároveň Drážním úřadem. Jak Novinkám řekla starostka Miroslava Jeřábková, mohlo by se v tomto případě jednat o správní delikt podle zákona o drahách.

Úřad však zatím neobdržel závěr Drážní inspekce, který potřebuje k zahájení správního řízení a následnému rozhodnutí.

Nehoda se stala 8. února dopoledne. Dítě spadlo ze sedačkové lanovky z výšky asi osm metrů. Svědci později popsali, že u lanovky nebyla obsluha a žena s dítětem špatně nasedla. [celá zpráva]

Speciální kamery

„Jednou rukou se držela za hranu sedačky, druhou držela dítě. Byla tam opřená na půl zadku nebo zády,” uvedl svědek tehdy Radiožurnálu. Podle tehdejšího vyjádření Krejčího na nasedání lyžařů dohlíželi tři pracovníci, někteří z nich byli v boudě, odkud však mají na sjezdovku výhled. [celá zpráva]

Chlapec byl po pádu při vědomí, záchranáři ho s podezřením na vnitřní poranění v oblasti břicha přepravili do pražské motolské nemocnice.

Jak Krejčí v pondělí uvedl, areál zavádí speciální kamerový systém, který díky čidlu na oděvu obsluhy pozná, zda jsou pracovníci na svých místech. V případě, že nikoliv, systém neprodleně informuje náčelníka areálu. V plánu má také zavedení čidel na sedačky, které obsluhu informují, když si někdo špatně sklopí bezpečnostní zábradlí.

Reklama

Výběr článků

Načítám