Hlavní obsah

Nejvyšší státní zastupitelství našlo pochybení v kauze Zadeh

Brno

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) našlo vážné pochybení policie i dozorujícího žalobce v kauze česko-íránského podnikatele Shahrama Abdullaha Zadeha, který je souzen pro daňové úniky. Policie prý nesprávně nakládala s odposlechy a pochybil i dozorový státní zástupce u vazebního řízení se Zadehem, uvedl mluvčí NSZ Petr Malý.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Podnikatel Shahram Abdullah Zadeh

Článek

NSZ prý sice odposlechy prováděla legálně, ale Národní centrála proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle NSZ závažně pochybila při nakládání se záznamy. Policisté je založili do spisu, ale předtím neprovedli jejich analýzu z hlediska jejich obsahové a důkazní použitelnosti, včetně toho, zda neobsahují zákonem chráněnou komunikaci mezi obviněným a obhájcem v jiné trestní věci.

„Dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci se ale na tomto pochybení policejního orgánu nijak nepodílel,” upřesnil Malý.

Trestní oznámení kvůli těmto odposlechům podala v únoru Unie obhájců, učinila tak poprvé ve své historii. Policii obvinila z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky. Případ řeší také Česká advokátní komora.

Podle NSZ dozorový státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci pochybil v rámci Zadehova vazebního řízení. Adekvátně procesně nereagoval na to, že uplynula nejvyšší přípustná doba trvání takzvané koluzní vazby. Po uplynutí této lhůty neoprávněně stanovoval podmínky pro uskutečnění návštěv ve výkonu vazby. Koluzní vazba se uvaluje v případech, kdy panují obavy, že se bude obviněný snažit ovlivňovat svědky.

Stále ve vazbě

NSZ v případu podezření z ovlivňování svědků a podplacení tlumočníka zamítl stížnosti obviněných proti zahájení trestního stíhání jako nedůvodné.

Zadeh bude před Krajským soudem v Brně vypovídat kvůli miliardovým daňovým únikům. V kauze kromě něj figuruje dalších 14 osob.  Podle obžaloby šidili stát při dovozu pohonných hmot. Celkovou škodu vyčíslili vyšetřovatelé na 2,5 miliardy korun.

Zadeh ve vazbě strávil zatím 22 měsíců, na svobodu se dostal na kauci 150 miliónů korun. Brněnský městský soud ho ale do vazby vrátil kvůli podezření z ovlivňování svědka, nachází se v ní doposud.

Městský soud sice vydal rozhodnutí o propuštění podnikatele, to však není pravomocné. Krajský soud bude řešit stížnosti proti verdiktu. V této druhé větvi kauzy spolu se Zadehem policie obvinila dalších pět lidí. Zadeh vinu popírá. Tvrdí, že kauza má jen vytvořit u veřejnosti iluzi boje proti daňovým únikům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám