Hlavní obsah

Pachové stopy jsou v případu zavražděné prostitutky málo, řekl Ústavní soud a případ vrátil

Právo, Vladimír Klepáč
Brno

Soudy se budou muset opět zabývat případem Jana Eliáše, který si odpykává třináctiletý trest za to, že podle spisu v roce 2009 uškrtil psím vodítkem 65letou brněnskou prostitutku. Rozhodl o tom ve čtvrtek Ústavní soud (ÚS). Eliáše zadržela policie až čtyři roky po činu. Jeho obhajoba tvrdí, že důkazy nepostačují k usvědčení 28letého muže z vraždy. S tím se ÚS ztotožnil. Proces s Eliášem bude tedy pokračovat.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Jan Eliáš jakoukoli vinu na smrti prostitutky odmítl.

Článek

Mladý muž trpí podle lékařů sexuální deviací, a za mřížemi se proto účastní nařízené ochranné léčby. Hlavním usvědčujícím důkazem proti němu byly pachové stopy zajištěné na místě činu. Jenže Eliáš nepopíral, že prostitutku v jejím brněnském bytě opakovaně navštěvoval.

„Pachové stopy jsou v tomto případě nepřímým a jen podpůrným důkazem,“ uvedl ke kauze soudce-zpravodaj Vojtěch Šimíček.

Soudce zdůraznil, že pokud scházejí přímé důkazy a údajný pachatel je usvědčen jen na základě nepřímých důkazů, pak musí nepřímé důkazy vždy tvořit logický řetězec, který pachatele jasně usvědčuje z činu. Jenže to se v kauze Eliáše rozhodně nestalo. „V žádném případě nelze z důkazů dovodit, že mohl spáchat tento skutek,“ zdůraznil Šimíček.

Nové jednání

Po rozhodnutí ÚS bude muset Nejvyšší soud opětovně projednat dovolání Eliáše na odsuzující rozsudek, který jej poslal na 13 let do vězení. Nejvyšší soud může ve věci vynést nový verdikt, anebo může celý spis vrátit brněnskému krajskému soudu k opětovnému projednání, zvážení všech důkazů a vyhlášení nového rozsudku.

Mladý muž vinu popírá. Vražda se stala v roce 2009 v rodinném domě, v němž starší žena provozovala prostituci. Pachatel ji podle obžaloby nejdříve svázal provazem a poté ji začal bít. Použil podle znalců tupý i sečný nástroj a útočil na hlavu. Nakonec ji uškrtil vodítkem na psa. Prostitutka utrpěla před smrtí mnoho bolestivých zranění včetně zlomenin.

Motiv činu není známý. Z vyšetřování vyplývá, že Eliáš prostitutku před činem navštívil zhruba třikrát. Obžaloba odkazuje především na to, že trpí sexuální deviací.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám