Hlavní obsah

Soud potvrdil Kušnierzovi sedm let za machinace s eurodotacemi

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze potvrdil bývalému řediteli Regionálního operačního programu Severozápad Petru Kušnierzovi sedmileté vězení za ovlivňování výběru projektů dotovaných evropskými fondy. Původní rozsudek sice zrušil a vynesl nový, trest ale zůstal stejný. Soud rovněž nezměnil podmíněné tresty dalším dvěma spoluobžalovaným. Verdikt je pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud potvrdil sedmiletý trest Petru KušnierzoviVideo: Marek Bádal, Novinky

 
Článek

Ačkoliv odvolací soud loňský verdikt Krajského soudu v Ústí nad Labem u Kušnierze, bývalého náměstka ústecké hejtmanky Pavla Kloudy a spolupracující obviněné úřednice Ireny Kotlanové zrušil a zpřísnil právní kvalifikaci, uložil obžalovaným de facto stejné tresty jako ústecký soud.

„Ukládali jsme tresty, které již byly uloženy, byť jsme zpřísnili právní kvalifikaci,“ řekl předseda odvolacího senátu Michal Hodoušek. V Kušnierzově případě soud sice vzal v potaz jeho doznání, sedmiletý trest je podle něj přiměřený.

„Dokážu pochopit, že se mu takový trest nelíbí,“ podotkl Hodoušek. „Zdejší senát je ale toho názoru, že jinak (pokud by Kušnierz nespolupracoval s policií – pozn. red.) ten trest by byl daleko přísnější, řekl bych někde okolo deseti roků,“ dodal. Kušnierzovi a spol. hrozilo až dvanáctileté vězení.

U Koudy soud přihlédl k tomu, že byl doposud bezúhonný, trestný čin zůstal ve stadiu pokusu, a navíc jeho trestní stíhání běželo už delší dobu nikoli jeho zaviněním.

Na konci líčení se přiznal

Některé z žalovaných skutků nicméně soud vrátil k novému projednání, a ústecký soud se tak kauzou bude muset znovu zabývat.

Kušnierz měl podle obžaloby spolu s dalšími pěti lidmi ovlivňovat výběr projektů, které dostanou eurodotace. Celkem se má jednat o projekty za 1,4 miliardy korun, z čehož dotační úřad vyplatil 922 miliónů.

Kušnierz zpočátku jakoukolivvinu odmítal, těsně před koncem hlavního líčení ale otočil a rozpovídal se o praktikách při ovlivňování výběru projektů. Podle něj se tak dělo s vědomím ústeckých a karlovarských politiků. Vypracoval dokonce seznam 54 ovlivněných projektů.

Na základě jeho výpovědi provedla policie koncem loňského roku razii na severovýchodě Čech a obvinila 24 lidí. Mezi nimi figurovali například bývalá ústecká hejtmanka Jana Vaňhová, starosta Chebu Petr Navrátil (oba ČSSD), bývalý senátor Alexandr Novák (ODS) nebo podnikatel Daniel Ježek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám